Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πατρίσιο Ροσέντε, τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Λεηλασίες έγιναν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας, Σαντιάγο. Οι πολίτες καταγγέλλουν πως δεν έχουν νερό, ούτε και έχει μεταβεί κάποιος υπεύθυνος στην πόλη για να τους βοηθήσει.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, με μήνυμά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους πέραν των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλευρό της δοκιμαζόμενης Χιλής και η γειτονική Βραζιλία. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Λουίς Ιγνάθιο Λούλα ντα Σίλβα υποσχέθηκε να κάνει «το παν το δυνατόν για να βοηθήσει τη Χιλή». Βρίσκεται για αυτό σε συνεχή επαφή με τη Χιλιανή ομόλογό του, Μισέλ Μπασελέτ για να συντονιστεί η στρατηγική χορήγησης της βοήθειας.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Χιλής που πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στις 11 του μήνα μίλησε για “περίπλοκη κατάσταση” που αναγκάζει τη χώρα να κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις για την ανακούφιση των πληγέντων ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας “πολλοί δήμαρχοι μου έχουν επισημάνει πως απόψε πρόκειται να αντιμετωπίσουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο επίπεδο της δημόσιας τάξης, ιδίως στην Κονσεπσιόν” αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τη δημόσια τάξη να την αναλάβει ο στρατός.
Η γη ωστόσο δεν σταματάει να… τρέμει στη Χιλή. Ένας ακόμη μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ έδωσε το χαριστικό χτύπημα σε πολλά μισογκρεμισμένα κτίρια. Εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των θυμάτων.
Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει και όσον αφορά στις προμήθειες χαλκού από τη Χιλή, τη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα στον κόσμο. Η τιμή του χαλκού εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα στο υψηλότερο σημείο εδώ και πέντε εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Κατά τις πρώτες συναλλαγές η τιμή του χαλκού σημείωσε αύξηση 5,6% και έφτασε τα 7.600 δολάρια ο τόνος, προτού υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 7.385 δολάρια.
Εξάλλου, εταιρεία Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το ορυχείο χαλκού Αντίνα παραμένει κλειστό δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.