Κόσμος

Πλήγμα στο κίνημα #MeToo της Κίνας: Έχασε τη δίκη η καταγγέλλουσα πολύ γνωστής υπόθεσης

Δικαστήριο του Πεκίνου αποφάσισε κατά της ενάγουσας σε μια πολύ προβεβλημένη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κίνα, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στηρίζουν τις καταγγελίες της, σε μια απόφαση η οποία είναι πιθανόν να καταφέρει πλήγμα στο κίνημα #MeToo στη χώρα.

Σε μια σειρά από αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η 28χρονη Τζόου Σιαοσουάν κατηγόρησε το 2018 τον γνωστό τηλεοπτικό παρουσιαστή Τζου Τζουν στο κρατικό δίκτυο CCTV ότι την θώπευσε και την φίλησε με το ζόρι το 2014, όταν εργαζόταν γι’αυτόν ως εκπαιδευόμενη. Αυτός αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Τα καταγγελλόμενα από την Τζόου διαδόθηκαν ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτή προσέφυγε κατά του Τζου για πρόκληση βλάβης πριν από τρία χρόνια, αν και η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση για την υπόθεση έγινε μόλις τον Δεκέμβριο του 2020 κεκλεισμένων των θυρών. Η δεύτερη ακροαματική συνεδρίαση χθες, Τρίτη, έγινε επίσης κεκλεισμένων των θυρών.

Το Λαϊκό Δικαστήριο της Χαϊντιάν αναφέρει στην ετυμηγορία του, στην οποία κατονομάζει την Τζόου και τον Τζου μόνο με τα επώνυμά τους, ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν είναι “ανεπαρκή” για να αποδείξουν σεξουαλική παρενόχληση.

Δεν αποσαφηνίστηκε αν ο Τζου ήταν παρών χθες στο δικαστήριο, ενώ δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με δικηγόρο του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η Τζόου δήλωσε σε μικρή ομάδα υποστηρικτών της ότι, έπειτα από τρία χρόνια που αγωνίζεται για την υπόθεσή της, αισθάνεται “εξαντλημένη” και “απογοητευμένη” από την ετυμηγορία. Κατά την άποψή της, πρόσθεσε, δεν της δόθηκε η ευκαιρία να δώσει έναν καλό απολογισμό γι’αυτό που συνέβη.

“Δεν ξέρω αν έχω πια το κουράγιο να το συνεχίσω για άλλα τρία χρόνια, άρα δεν ξέρω αν αυτή τη φορά θα πω αντίο”, σημείωσε.

Ωστόσο σε δήλωσή της αργότερα, η Τζόου ανέφερε ότι η ομάδα της θα προσφύγει κατά της ετυμηγορίας.

“Οπωσδήποτε θα εφεσιβάλλουμε, διότι σε αυτή την υπόθεση δεν εξετάσαμε καθόλου κανένα από τα βασικά γεγονότα, δηλαδή όλα τα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης”.

Το κίνημα #MeToo στην Κίνα ξεκίνησε το 2018, όταν φοιτήτρια στο Πεκίνο κατηγόρησε δημοσίως καθηγητή της για σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό εξαπλώθηκε στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα μέσα ενημέρωσης κι άλλες βιομηχανίες.

Η συζήτηση γύρω από το #MeToo είχε τότε καταπνιγεί, αλλά πρόσφατη ευρεία κάλυψη στην Κίνα, χωρίς εμφανή λογοκρισία, σκανδάλων για σεξουαλική επίθεση, στα οποία εμπλέκονταν ο τεχνολογικός γίγαντας Alibaba και ο διάσημος καλλιτέχνης Κρις Γου, αναζωπύρωσαν το θέμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον «Χρυσό Θόλο» κόστους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων – Θα προστατεύει τις ΗΠΑ από πυραυλικές επιθέσεις ακόμη και από το διάστημα
Όπως τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανικός θόλος θα είναι ακόμη καλύτερος από αυτόν του Ισραήλ και στο έργο θα συμμετάσχει και ο Καναδάς
Ντοναλντ Τραμπ
1
«Ο Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για να μην σταματήσουν τις συνομιλίες για την Ουκρανία» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο
«Αν καταστεί σαφές ότι οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για μια ειρηνευτική συμφωνία και απλώς θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε σε αυτές»
U.S. President Donald Trump speaks during a roundtable discussion in Doha, Qatar, May 15, 2025. REUTERS 1
Ο Έλον Μασκ θα ξοδεύει «πολύ λιγότερα» χρήματα για να χρηματοδοτεί πολιτικές προεκλογικές εκστρατείες
Ο Μασκ είχε προσφέρει περισσότερα από 290 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2024
Ο Έλον Μασκ 1