Site icon NewsIT

Πλήγμα στο ρωσικό τουρισμό – Τέλος εποχής στους διψήφιους αριθμούς

04.08.2014 | 18:18
Πλήγμα στο ρωσικό τουρισμό – Τέλος εποχής στους διψήφιους αριθμούς

Η αποδυνάμωση του ρωσικού ρουβλίου, η κρίση στην Κριμαία και η διένεξη στην Ουκρανία οδηγούν σε στασιμότητα τον ρωσικό εξερχόμενο τουρισμό κατά το τρέχον έτος, ανακόπτοντας την παγιωμένη εδώ και χρόνια τάση των ετήσιων διψήφιων αυξήσεων στα ποσοστά των επισκέψεων Ρώσων στο εξωτερικό.

Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε η ITP Berlin (της διεθνούς έκθεσης τουρισμού στο Βερολίνο) και της εταιρείας ερευνών τουριστικής αγοράς IPK International.

Με 32 εκατ. τουριστικά ταξίδια το προηγούμενο έτος, οι Ρώσοι αναδείχθηκαν τρίτοι στην κατάταξη των πιο ενεργών ταξιδιωτών στην Ευρώπη.

“Το 2013, η Ρωσία κατέγραψε τεράστια αύξηση στα ταξίδια σε ξένους προορισμούς και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη ξένη ταξιδιωτική αγορά της Ευρώπης, με περίπου 32 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό. Αυτά είναι τα τελευταία ευρήματα του World Travel Monitor, μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την IPK International. Από την έναρξη της νέας χιλιετίας, η Ρωσία αναδείχθηκε σε μία από τις λίγες αγορές με μεγάλη ανάπτυξη στον διεθνή τουρισμό.

Μετά το 2000, η Ρωσία κατέγραφε συνεχόμενα διψήφια ποσοστά αύξησης, οριακά πίσω από άλλες χώρες με εκρηκτική ανάπτυξη, όπως η Κίνα. Το 2013, με περίπου 32 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό, η Ρωσία ξεπέρασε ακόμα και τη Γαλλία. Στο διάστημα από το 2010 έως το 2013, η Ρωσία αντιπροσώπευσε περίπου το ένα τρίτο της αύξησης ταξιδιών στο εξωτερικό από τους Ευρωπαίους.

Τα περισσότερα από αυτά είχαν αφετηρία τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, μεγάλες πόλεις στο δυτικό τμήμα της χώρας” αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ITP Berlin.

Όσον αφορά τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων, στην κορυφή των προτιμήσεών τους βρέθηκε η Τουρκία, ακολουθούμενη από την Ουκρανία και τη Γερμανία. “Το 2013, την Τουρκία επισκέφθηκαν 4,3 εκατ. Ρώσοι τουρίστες. Για μία ακόμη φορά ήταν ο πιο δημοφιλής ξένος προορισμός για τους Ρώσους εξερχόμενους ταξιδιώτες, ακολουθούμενη σε μικρή απόσταση από την Ουκρανία, που προσέλκυσε 3,1 εκατ. επισκέπτες. Η Γερμανία ήταν ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός, με 2,1 εκατ. επισκέπτες” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά την Κροατία, το περασμένο έτος επισκέφθηκαν διάφορους προορισμούς της χώρας συνολικά 135.000 Ρώσοι τουρίστες, ενώ καταγράφηκαν 1,36 εκατ. διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τον κροατικό Σύνδεσμο Τουρισμού, ΗΤΖ.

Το αποτέλεσμα αυτό συνιστά μία μείωση της τάξης του 22% σε ετήσια βάση,η οποία αποδίδεται στη επιβολή της υποχρεωτικής θεώρησης διαβατηρίων των Ρώσων, έπειτα από την προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιουλίου 2013. Η ίδια αρνητική τάση συνεχίστηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, με πτώση 17% στις αφίξεις Ρώσων τουριστών και υποχώρηση 22% στις διανυκτερεύσεις τους, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ξανασκέφτεται ο Πούτιν: Αναθεωρούνται οι σκέψεις για απαγόρευση εισαγωγής ελληνικών φρούτων

Ένας αγώνας Δίαθλου που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε. Αγώνες Τανκς!

Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα πλήξουν τη γερμανική οικονομία

“Ναι” του γγ του ΟΗΕ σε νέα αμυντικά σχέδια – Αφορμή η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version