Site icon NewsIT
09:32 | 09.10.15

Πλούτωνας: Ο πλανήτης με τον μπλε ουρανό και το κόκκινο νερό (ΦΩΤΟ)

Πλούτωνας: Ο πλανήτης με τον μπλε ουρανό και το κόκκινο νερό (ΦΩΤΟ)
Newsit Newsroom

Από τον κόκκινο πλανήτη Άρη, όπου πριν από μερικές μέρες βρέθηκε νερό, στον Πλούτωνα, τον πλανήτη με τον γαλάζιο ουρανό και το κόκκινο νερό. Οι ανακαλύψεις της NASA δεν έχουν τέλος.

Οι φωτογραφίες που έστειλε στη NASA το διαστημικό σκάφος New Horizons είναι εκπληκτικές. Και έγχρωμες. Η τελευταία φωτογραφική «φουρνιά» αποκαλύπτει τον μακρινό νάνο πλανήτη τυλιγμένο σε μια όμορφη μπλε ατμόσφαιρα που θυμίζει τη Γη, ενώ αποκαλύπτει και την ύπαρξη αρκετών σημείων όπου υπάρχει παγωμένο νερό κοκκινωπής απόχρωσης.

Στον Πλούτωνα υπάρχει μια ατμόσφαιρα αζώτου πολύ πιο αραιή από ό,τι η γήινη και η γαλαζωπή απόχρωσή της προκαλείται από τον τρόπο που το ηλιακό φως διασκορπίζεται από τα σωματίδιά της. «Ποιός θα περίμενε έναν μπλε ουρανό στη ζώνη Κούιπερ (σ.σ. όπου ανήκει ο Πλούτων);. Είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Άλαν Στερν.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν πάντως ότι αν κανείς στεκόταν στην επιφάνεια του Πλούτωνα και κοιτούσε ψηλά τον ουρανό, θα έβλεπε μαύρο χρώμα εξαιτίας της αραιότητας της ατμόσφαιρας. Η τελευταία θα φαίνεται μπλε κυρίως την ώρα της ανατολής του Ήλιου και του ηλιοβασιλέματος.

Επίσης οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν πολλά σημεία με παγωμένο νερό, κάτι που οι επιστήμονες περίμεναν να βρουν, αν και όχι να έχει έντονη κόκκινη απόχρωση. «Είμαι εντυπωσιασμένη που το παγωμένο νερό είναι τόσο κόκκινο», δήλωσε η ερευνήτρια Σύλβια Πρωτόπαπα (που είναι Ιταλίδα και όχι Ελληνίδα).

Το New Horizons, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Space.com, απομακρύνεται πλέον συνεχώς από τον Πλούτωνα μετά τις 14 Ιουλίου, όταν έφθασε στο κοντινότερο σημείο από τον νάνο πλανήτη. Το μη επανδρωμένο σκάφος απέχει σήμερα από τη Γη περίπου πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Λόγω της μεγάλης απόστασης, οι φωτογραφίες που έχει ήδη τραβήξει, θα συνεχίσουν να καταφθάνουν στη Γη έως το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες:
NASA

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version