«Μας έκοψαν το νερό θα πεθάνουμε από τη δίψα ή θα αρρωστήσουμε»: Η Αλμά έχει βρει καταφύγιο στο Αφρίν, όμως οι δυνάμεις της τουρκικής επίθεσης συνεχίζουν να προχωρούν σ’ αυτόν τον θύλακο των Κούρδων της Συρίας και επιχειρούν τώρα να στραγγαλίσουν τη μεγάλη πόλη του.
[read4more]
Παρατηρητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για τα ενδεχόμενα να πολιορκηθεί ή να δεχθεί επίθεση η πόλη αυτή των 350.000 κατοίκων, οι οποίοι δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό και τρέχουν τώρα στις αγορές για να προμηθευθούν ψωμί, γάλα και κονσέρβες.
Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες το κύριο φράγμα του καντονιού του Αφρίν και έκλεισε τις βάνες αυτής της σημαντικής πηγής υδροδότησης της περιοχής.
«Φοβόμαστε μήπως οι τουρκικές δυνάμεις μπουν» στην πόλη Αφρίν, λέει η Αλμά, μια 23χρονη γυναίκα από το Ράζο, μια κωμόπολη στα συροτουρκικά σύνορα που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό.
Εξαιτίας των βομβαρδισμών, στην πόλη έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες. Η πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι σχεδόν αδύνατη.
Σ’ έναν δρόμο της Αφρίν, η Μίντια Μοχάμαντ, 20 ετών, επιχειρεί να πιάσει σήμα μετακινούμενη από τη μια γωνιά στην άλλη.
«Έχουμε κάνει προμήθειες σε ρύζι, ζάχαρη, κονσέρβες, βρεφικό γάλα και φάρμακα», λέει η νεαρή γυναίκα που έχει καταφύγει στην Αφρίν αφού διέφυγε από την Τζανταϊρίς, που κατελήφθη πρόσφατα από τις τουρκικές δυνάμεις.
«Καταστροφική κατάσταση στο Αφρίν»!
Χιλιάδες κάτοικοι του θυλάκου του Αφρίν έχουν υποχρεωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου να διαφύγουν από τις πόλεις και τα χωριά τους και να καταφύγουν στη μεγαλύτερη πόλη του.
Οι οικογένειες που έφθασαν τελευταία μοιράζονται στενόχωρες κατοικίες, ενώ ορισμένες ζουν σε υπόγεια ή σε εγκαταλειμμένα ή υπό κατασκευή κτίσματα, σε δημόσιους κήπους, ακόμη και στα φορτηγά ή τα αυτοκίνητά τους.
«Τα τρόφιμα λείπουν, οι γείτονες μάς δίνουν να φάμε», αφηγείται η Σουλτάνα, μια 57χρονη γυναίκα που διέφυγε κι αυτή από την περιοχή του Ράζο.
«Τι άλλο θέλουν να μας πάρουν; Τις κότες, τις πάνες των παιδιών μας;», προσθέτει. «Δεν φοβόμαστε, δεν θα εγκαταλείψουμε το Αφρίν και μια μέρα θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».
Από την αρχή της τουρκικής επίθεσης, μέσα στον θύλακο έχει καταφέρει να διεισδύσει μόνο μία αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία μετέφερε τρόφιμα και ιατρικά εφόδια για 50.000 ανθρώπους.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική παρά τις προσπάθειές μας», παραδέχεται η συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αφρίν, η Χεβέ Μουσταφά.
«Υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων, ιατρικών εξοπλισμών. Μερικές φορές τραυματίες πεθαίνουν εξαιτίας αυτών των ελλείψεων», υπογραμμίζει.
«Άνιση σχέση δυνάμεων»
«Η ημιαυτόνομη διοίκηση δεν έχει ούτε τις δυνατότητες ούτε επαρκή πείρα για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση», αναγνωρίζει από την πλευρά του ο Ρεζάν Εντό, ένας υπεύθυνος για τα μέσα ενημέρωσης στην Αφρίν στους κόλπους της κουρδικής πολιτοφυλακής των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.
Στο στρατιωτικό επίπεδο, οι κούρδοι μαχητές έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί, όμως αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά μια τόσο άγρια επίθεση. Αν και εξοπλίσθηκαν καλά από τον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δεν διαθέτουν αντιαεροπορική άμυνα για να απωθήσουν τα τουρκικά αεροπλάνα.
Ζήτησαν έτσι την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος, το οποίο ανέπτυξε περιορισμένο αριθμό μαχητών σε μερικά μέτωπα, από τους οποίους τουλάχιστον 70 σκοτώθηκαν κατά την τουρκική επίθεση. Ούτε αυτοί διαθέτουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Στο πεδίο της μάχης, «οι YPG αντιστάθηκαν επί 50 ημέρες, όμως πρόκειται για νέους έχουν κουραστεί», παραδέχεται ο Ρεζάν Εντό.
«Η σχέση δυνάμεων είναι άνιση: οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αεροπλάνα, είναι πολύ μεγαλύτερες αριθμητικά από τις YPG και έχουν καλύτερο οπλισμό», προσθέτει.
Περίπου 1.700 άραβες και κούρδοι μαχητές, που μέχρι τώρα είχαν τη βάση τους στην ανατολική Συρία, αναπτύχθηκαν στις αρχές Μαρτίου στο Αφρίν για να βοηθήσουν τα αδέλφια τους στη μάχη.
Όμως παρά τις ενισχύσεις αυτές, ο υπεύθυνος στους κόλπους της πολιτοφυλακής YPG λέει πως φοβάται μια «μεγάλη σφαγή», αν οι τουρκικές δυνάμεις μπουν στην Αφρίν.
«Δεν έχουμε στρατηγικό σύμμαχο (…) Ο διεθνής συνασπισμός μας χρησιμοποίησε σαν εργαλείο» για τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, συμπεραίνει. «Μας εγκατέλειψε».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ