Νομίζατε ότι η Ιβάνκα Τραμπ είχε όλο το… "πακέτο" της (έστω σκιώδους) Πρώτης Κυρίας; Η Μπριζίτ Τρονιέ, σύζυγος του νέου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έρχεται να την… εκθρονίσει. Και έχει και χιούμορ, αυτοσαρκαζόμενη συχνά για τη διαφορά ηλικίας που τη χωρίζει από τον σύζυγό της!
Δεν είναι απλά σύζυγος για τον 8ο πρόεδρο της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας και άρα Πρώτη Κυρία της Γαλλίας. Είναι σύμβουλός του, ακόμη και για τις ζωντανές εμφανίσεις του, είναι διορθώτρια των ομιλιών του (καθηγήτρια γαρ), είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο απ’ όλους ο Εμανουέλ Μακρόν και γι’ αυτό θα “φτιάξει” (γιατί δεν υπάρχει) θέση Πρώτης Κυρίας στη Γαλλία, ώστε η Μπριζίτ να μπορεί να έχει και δημόσιο ρόλο!
Η Μπριζίτ Τρονιέ, κατά γενική ομολογία είναι μια αντισυμβατική γυναίκα. Δεν φοβήθηκε να γκρεμίσει την αστικά δομημένη ζωή της δίπλα σε έναν τραπεζίτη από τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, για να παντρευτεί τον άλλοτε μαθητή της και κατά 24 χρόνια νεότερό της Εμανουέλ Μακρόν.
Και αφοσιώθηκε σε εκείνον. Και στην καριέρα του από ένα σημείο και μετά. Και εν πολλοίς είναι ένας από τους λόγους που ο 39χρονος Μακρόν έφτασε ως το Μέγαρο των Ηλυσίων για να γίνει ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας. Σταθερά στο πλευρό του απ’ όταν ο Ολάντ τον έκανε υπουργό Οικονομικών, η Τρονιέ παράτησε τη διδασκαλία για τον βοηθήσει. Και όταν αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, εκείνη διαχειρίστηκε την ατζέντα του, διόρθωνε τις ομιλίες του και τον συμβούλευε για τις ζωντανές εμφανίσεις του.
Όταν τον Αύγουστο του 2014 ο Φρανσουά Ολάντ επέλεγε τον νεαρό Μακρόν για τη θέση του υπουργού Οικονομίας, άρχισαν αμφότεροι να “μπαίνουν” στη δημόσια ζωή της Γαλλίας. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η Τρονιέ αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή της από το σχολείο όπου εργαζόταν ως καθηγήτρια και να δουλέψει για τον φιλόδοξο σύζυγό της.
Στο υπουργείο Οικονομίας ήταν άτυπη σύμβουλός του. Παρούσα καθημερινά στο κτίριο του Μπερσί, στις όχθες του Σηκουάνα, στο ανατολικό Παρίσι. Η παρουσία της διακριτική κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με αξιωματούχους. Κάποτε, ο Μακρόν είχε μιλήσει στο προσωπικό του υπουργείου για την παρουσία της γυναίκας του εκεί. “Περνάει πολύ χρόνο εδώ γιατί η άποψή της μετράει για μένα, γιατί μεταδίδει μια διαφορετική ατμόσφαιρα, που είναι σημαντικό. Η ζωή μου είναι εδώ, δεν μπορείς να δουλέψεις καλά αν δεν είσαι χαρούμενος“, είχε πει στην τελευταία συνάντηση που είχε με το προσωπικό του υπουργείου του πριν παραιτηθεί από την κυβέρνηση Ολάντ, τον Αύγουστο 2016.
Από το βράδυ της Κυριακής (07.05.2017) η Μπριζίτ Τρονιέ είναι πλέον η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στη Γαλλία ο ρόλος αυτός δεν περιλαμβάνει επίσημες υποχρεώσεις και συνήθως οι Πρώτες Κυρίες μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αν και τόσο η Κάρλα Μπρούνι (σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί) όσο και η Βαλερί Τριερβελέρ (σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ όταν εκείνος εξελέγη πρόεδρος) είχαν περισσότερο ενεργό ρόλο.
Όχι αυτόν που θα έχει η Μπριζίτ Τρονιέ κατά τα φαινόμενα. Εκείνη είναι έτοιμη να παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο και στο νέο κεφάλαιο της καριέρας του Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι μέσα στις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του, να καθιερώσει έναν επίσημο ρόλο για την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, τον οποίο θα βοηθήσει και η ίδια η… “κάτοχός” του να καθοριστεί. Θα είναι πάντως αμισθί, έτσι λέγεται τουλάχιστον.
“Θα έχει οντότητα, θα έχει φωνή, άποψη για τα πράγματα. Θα είναι στο πλευρό μου, όπως ήταν πάντα, αλλά επιπλέον θα έχει και δημόσιο ρόλο“, έχει πει ο Μακρόν.
Γεννημένη στις 13 Απριλίου του 1953, η μικρότερη από έξι παιδιά μιας πλούσιας οικογένειας βιομηχάνων με παράδοση στη σοκολάτα αλλά και στα μακαρόν, στην πόλη Αμιέν της βόρειας Γαλλίας, η Τρονιέ είχε ήδη τρία παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο όταν γνώρισε τον 15χρονο Μακρόν στο σχολείο Providence Jesuit όπου ξεκίνησε να διδάσκει το 1993.
Ο Μακρόν πρωταγωνίστησε σε ένα θεατρικό το οποίο επιμελείτο εκείνη. Τον επόμενο χρόνο, οι δυό τους έκαναν μαζί τη διασκευή σε ένα θεατρικό προσθέτοντας περισσότερους ρόλους. “Σιγά, σιγά μαγεύτηκα από την ευφυΐα αυτού του αγοριού“, δήλωσε η Τρονιέ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3 TV.
Καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για τη σχέση τους, ο Μακρόν έφυγε (ή καλύτερα τον… έφυγαν οι γονείς του) από την Αμιέν για να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές στο Λύκειο Henri IV του Παρισιού, όπου κατά παράδοση φοιτά η γαλλική ελίτ.
“Δεν μπορείς να απαλλαγείς από εμένα. Θα επιστρέψω και θα σε παντρευτώ”, της είχε πει ο Μακρόν, σύμφωνα με τους βιογράφους του. Και τήρησε την υπόσχεσή του αφού ο γάμος τους έγινε μετά από 12 χρόνια, το 2007, ένα χρόνο αφού η Τρονιέ πήρε διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο και πατέρα των παιδιών της.
Από τότε που το ζευγάρι βρέθηκε στη δημοσιότητα, το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας των μέσων ενημέρωσης αλλά και των σατιρικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συγκεντρωνόταν αναπόφευκτα στη μεγάλη διαφορά ηλικίας τους παρουσιάζοντας εκείνον ως τον μαθητή που έπαιρνε εντολές από την δασκάλα του.
Οι υποστηρικτές του Μακρόν λένε ότι τα αστεία αυτά επιδεικνύουν μισογυνισμό σημειώνοντας ότι δεν θα γινόταν κουβέντα αν η διαφορά ηλικίας ήταν αντίστροφη, όπως για παράδειγμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια.
Το ζευγάρι σε συναυλία του Τζόνι Χάλιντεϊ
Το ζευγάρι όμως αρνήθηκε να επιτρέψει σε τέτοια σχόλια να κρατήσουν μακριά από τη δημοσιότητα τη σχέση τους και αντίθετα ο Μακρόν παρουσίασε τη σύζυγό του ως βασικό στοιχείο της δημόσιας εικόνας του.
Τον Νοέμβριο του 2016 σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για το δίκτυο France 3, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία, το ζευγάρι έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον μαθητή Μακρόν να εμφανίζεται στο θεατρικό έργο όπου γνωρίστηκαν και πλάνα από τον γάμο τους.
“Σας ευχαριστούμε που μας αποδεχτήκατε. Ένα ζευγάρι όχι και τόσο συνηθισμένο”, ακούγεται να λέει ο Μακρόν σε βίντεο από την τελετή, την οποία παρακολούθησαν τα ενήλικα τότε παιδιά της Τρονιέ. Εκείνος ήταν σχεδόν 30 και εκείνη 54.
Στο μεταξύ, εκείνη εκμεταλλεύεται τα αρνητικά σχόλια για να αυτοσαρκαστεί και είχε πει ότι αν ο Μακρόν θέλει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος καλύτερα να το κάνει σύντομα, όσο εκείνη είναι ακόμη εμφανίσιμη. “Πρέπει να το κάνει για το 2017 γιατί το 2022 το πρόβλημά του θα είναι το πρόσωπό μου“, λέει, σύμφωνα με το βιβλίο του Νικολά Πρισέτ “Emmanuel Macron en marche vers l’Élysée”.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ