Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τελούν ακόμα υπό τρομοκρατική απειλή, περιλαμβανομένης κυρίως της Γαλλίας και του Βελγίου, στη συνέχεια της Βρετανίας και της Γερμανίας, πιθανόν της Ιταλίας, καθώς και της Ισπανίας και της Ολλανδίας, δήλωσε ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.
«Ακόμα κι αν έχει σχεδόν καταστραφεί ο τρομοκρατικός πυρήνας που επιτέθηκε στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες … το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα προσπαθήσει την ανατροφοδοτήσει το ανθρώπινο δυναμικό του στην Ευρώπη προκειμένου να διεξαγάγει άλλες επιθέσεις», δήλωσε ο Κλοντ Μονικέ, πρώην πράκτορας της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) σε συνέντευξή του στο Xinhua.
Από τις αρχές του 2015, και ακόμα και το 2014, πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις που είχε σχεδιάσει το ΙΚ απέτυχαν στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς τρεις από αυτές πέτυχαν το στόχο τους, δήλωσε ο Μονικέ.
Το πλεονέκτημα είναι στην πλευρά των τρομοκρατών καθώς η Ευρώπη είναι μια πολύ ανοικτή κοινωνία όπου δεν καταγράφεται ούτε καν το πότε οι πολίτες νοικιάζουν ένα διαμέρισμα, δήλωσε ο Μονικέ, που σήμερα είναι διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Στρατηγικών Πληροφοριών και Ασφάλειας στις Βρυξέλλες.
Όταν οι πολίτες βρίσκονται εντός της ζώνης του Σένγκεν, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν σε πολλές χώρες, πρόσθεσε.
Πριν από 10 χρόνια, τόνισε ο Μονικέ, υπήρχαν περίπου 1.000 τρομοκράτες στην Ευρώπη, ενώ σήμερα περίπου 5.000 με 6.000 άτομα «συνδέονται με το τζιχάντ στη Συρία», ενώ οι φίλα προσκείμενοι σε αυτούς εκτιμώνται σε 10.000 έως 20.000 στην Ευρώπη.
«Είναι απλά αδύνατον να τους παρακολουθεί κανείς» δήλωσε ο Μονικέ.
Ο ίδιος αντιτίθεται στην ιδέα της σύστασης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, λέγοντας ότι επί του παρόντος η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι προς το κοινό συμφέρον των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι χώρες αυτές δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα σε πολλά άλλα θέματα.
«Άρα εάν δημιουργήσουμε μια ‘ευρωπαϊκή CIA’ θα είναι αδύναμη, θα χρειαστούν χρόνια για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα χρησιμοποιεί χρήματα που προορίζονται για τη δική μας αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες…», δήλωσε ο Βέλγος ειδικός.
Ο Μονικέ επέκρινε το ρόλο της ΕΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πιέσει τις χώρες να ευθυγραμμίσουν τη νομοθεσία και τα νομικά τους συστήματα, να έχουν καλύτερο συντονισμό και να συνεισφέρουν πολιτικά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
«Το ΙΚ χρησιμοποιεί το Facebook και κυρίως το twitter για να στρατολογήσει. Μόλις εδραιωθεί κάποια επαφή, χρησιμοποιούν εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας για να επικοινωνούν πιο εύκολα και να κανονίσουν μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο», δήλωσε.
Για τους χώρους στρατολόγησης του ΙΚ στο Βέλγιο, ο Μονικέ δήλωσε: «Τώρα τα τζαμιά είναι εκτός παιχνιδιού… οι χώροι στρατολόγησης είναι τώρα οι δρόμοι, τα σχολεία, τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και κάθε μέρος όπου συναντούνται νέοι άνθρωποι».
Ο Μονικέ τόνισε επίσης ότι το ΙΚ χρειάζεται πολλούς οικονομικούς πόρους για τις τρομοκρατικές του επιχειρήσεις, όπως αυτές στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 10-20% περισσότερους αστυνομικούς και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα περισσότερους ειδικούς στα θέματα τρομοκρατίας με διαφορετικό υπόβαθρο, όπως κάνουν οι ΗΠΑ.
«Εάν εργάζονται όλοι καλά και μαζί, νομίζω ότι μπορούμε να εξαλείψουμε το ΙΚ σε ένα ή δύο χρόνια» δήλωσε. «Αλλά αυτό δεν θα λύσει τα βασικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή».