Κόσμος

Ποιες συζητήσεις για εκεχειρία στη Λιβύη; Ο Σάρατζ αρνήθηκε να συναντήσει τον Χάφταρ!

Μετ' εμποδίων στη Μόσχα οι συζητήσεις για εκεχειρία στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης αρνήθηκε να συναντήσει τον αντίπαλό του, Στρατάρχη Χάφταρ. Όλα βαίνουν καλώς, λέει ο Ερντογάν, που εμφανίζεται ως εγγυητής για την ειρήνη στην περιοχή. Τηρείται προς το παρόν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τους αντιμαχόμενους. Σε λειτουργία και πάλι το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Περίεργη τροπή πήρε η συνάντηση της Μόσχας για συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη. Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ Σαράτζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι , την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χάφταρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας» , φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρ.

Στο ίδιο μοτίβο και οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Χάφταρ- δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).

https://twitter.com/LNA2019M/status/1216707879006359552?s=20

Ερντογάν: Θετικά προχωρούν οι συνομιλίες για τη Λιβύη

Ωστόσο ο Ερντογάν -που περιέργως βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη Λιβύη, αν και ήταν αυτός που με τα μνημόνια που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης αναζωπύρωσε τις συγκρούσεις- ανέφερε από την Άγκυρα πως οι συνομιλίες των αντιμαχομένων πλευρών στη Μόσχα προχωρούν θετικά.

Μιλώντας δίπλα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Τρίπολης μετά την εκεχειρία

Εντωμεταξύ επαναλήφθηκαν σήμερα οι πτήσεις από το μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας που είχε κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες, 24 ώρες και πλέον αφότου τέθηκε σε ισχύ μια κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη.

Οι Libyan Airlines επανέλαβαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με το διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα, με την επιστροφή σήμερα των πτήσεων από την Τρίπολη και την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Γκενέουα, εκπρόσωπος της δημόσιας λιβυκής αεροπορικής εταιρίας.

Οι εταιρίες Libyan Wings, Afriqiyah, Rahila και Buraq ανακοίνωσαν επίσης την επανάληψη των πτήσεών τους από και προς τη Μιτίγκα.

Το αεροδρόμιο αυτό αποτέλεσε πολλές φορές στόχο αεροπορικών επιδρομών και πυρών ρουκετών από την έναρξη, στις 4 Απριλίου, της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, για την κατάληψη της Τρίπολης.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με έδρα την Τρίπολη στη Λιβύη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε την επανάληψη της αεροπορικής κυκλοφορίας στη Μιτίγκα, που είχε κλείσει τρεις και πλέον μήνες νωρίτερα λόγω επανειλημμένων επιθέσεων που αποδίδονται στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν οδηγώντας, για άλλη μια φορά, στην αναστολή των πτήσεων, που μεταφέρθηκαν στη Μισράτα, 200 χλμ. ανατολικότερα.

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη με πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Ρωσίας τέθηκε σε ισχύ χθες, Κυριακή, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών στα περίχωρα της Τρίπολης, προκαλώντας φόβους για διεθνοποίηση της σύγκρουσης.

Από τότε επικρατεί σχετική ηρεμία στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, αν και τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις τις εκεχειρίας.

Η Μιτίγκα ήταν αρχικά στρατιωτική βάση προτού ανοίξει στην πολιτική αεροπορία σε αντικατάσταση του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, που υπέστη σοβαρές ζημιές το 2014 στη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα