Κόσμος

Ποιοι θέλουν Brexit, ποιοι “μένουν Ευρώπη” – Τα πρόσωπα του βρετανικού δημοψηφίσματος

Γνωρίστε τα πρόσωπα που στηρίζουν την παραμονή αλλά και την έξοδο από την Ε.Ε. Τι "δίνουν" τα στοιχήματα για το βρετανικό δημοψήφισμα;

Οι πρωταγωνιστές της καμπάνιας του βρετανικού δημοψηφίσματος:

Το στρατόπεδο του Bremain

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον: αυτός είχε τη λαμπρή ιδέα, το 2015, να δεσμευθεί για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να καλμάρει την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του του κόμματος των Τόρις.

Εκτοτε έχει μετατραπεί σε ένθερμο υποστηρικτή του «Μένουμε Ενωση». Αλλωστε η τύχη του συνδέεται στενά με την έκβαση του δημοψηφίσματος. Παίζει τη θέση του στην Ιστορία και την παραμονή του στο νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Βουλευτές των Τόρις που ανήκουν στο στρατόπεδο του Brexit τον έχουν καλέσει να παραιτηθεί μετά το δημοψήφισμα. Η βουλευτής Ναντίν Ντόρις έχει πει ότι ο Κάμερον θα είναι «καμμένο χαρτί» εάν δεν επικρατήσει το στρατόπεδο του «ναι στην Ευρώπη» και μάλιστα με διαφορά.

Σε περίπτωση Brexit , ο Κάμερον «δεν θα κρατήσει ούτε 30 δευτερόλεπτα» στην ηγεσία της κυβέρνησης, έχει προειδοποιήσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Κλαρκ.

Τζέρεμι Κόρμπιν: ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος. Σιωπηλός στη διαδρομή για το δημοψήφισμα, αναγκάσθηκε τελικά να καλέσει τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής σε μία «ελαττωματική, αλλά προστατευτική» Ευρώπη.

Θα προτιμούσε να παραμείνει σιωπηλός για να μην προδώσει την ιδεολογική του ταυτότητα, αφού είναι ευρωσκεπτικιστής βαθιά στην ψυχή του. Τελικά παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «φέρνει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και προστασία για τους βρετανούς εργαζόμενους και καταναλωτές».

Τη στιγμή που έξι πρώην ηγέτες του κόμματος τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κόρμπιν, η ηγεσία του οποίου αμφισβητείται στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος, κατηγορείται για χλιαρή στάση στο δίλημμα του δημοψηφίσματος. Σε περίπτωση Brexit, αυτή η γκρίνια μπορεί να αυξηθεί και να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη θέση του.
 
Σαντίκ Καν, νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου: φυσιογνωμία του Εργατικού Κόμματος,δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας να υπερασπισθεί το City. Τον συνδέει συμφωνία με τον Ντέιβιντ Κάμερον για την υπεράσπιση των θέσεων του Bremain.

Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές τον τοποθετούν ήδη στη θέση του Κόρμπιν.
 
Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής ου Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP): τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και επαναλαμβάνει αδιάκοπα ότι τυχόν έξοδος μπορεί να δικαιολογήσει νέο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, εάν η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Το στρατόπεδο του Brexit

Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου: η γοργόνα του πλοίου του Brexit διατρέχει από άκρου εις άκρον τη χώρα παρακινώντας τους Βρετανούς «να ξαναπάρουν τον έλεγχο».

Πάντα έτοιμος για λογομαχίες και αντιπαραθέσεις, ο πληθωρικός «BoJo» δεν φοβάται να κάνει σοκαριστικές δηλώσεις ούτε την κατακραυγή που προκαλούν. Πρόσφατα δήλωσε ότι με την επιδίωξη για τη δημιουργία ενός υπερκράτους οι Βρυξέλλες συμπεριφέρονται σαν τον Αδόλφο Χίτλερ.

Σε περίπτωση Brexit, θεωρείται φαβορί για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Κεν Κλαρκ των Τόρις έχει πει ότι είναι «μια έκδοση του Ντόναλντ Τραμπ, πολύ καλύτερη όμως».
 
Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Ukip: αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ο άνθρωπος που έχει αναγάγει το Brexit σε στόχο της πολιτικής του καριέρας δεν προσεκλήθη για να συμμετάσχει στην επίσημη καμπάνια «Vote Leave» του Μπόρις Τζόνσον.
 
Οι Πέντε Υπουργοί των Τόρις: Μάικλ Γκόουβ (Δικαιοσύνης), Ιαν Ντάνκαν Σμιθ (Εργασίας), Τζον Γουίτινγκντεϊλ (Αθλητισμού και Μέσων Ενημέρωσης), Κρις Γκέιλινγκ ( εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο) και Τερέζα Βίλιερς (Βόρειας Ιρλανδίας). Και μία υφυπουργός, η Πρίτι Πάτελ (Απασχόλησης).

Σε περίπτωση Brexit , οι έξι αντάρτες των Τόρις μπορεί και να αναβαθμιστούν. Ομως μπορεί να δουν την πόρτα, εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Τι λένε τα στοιχήματα

Στο 62% ανέρχεται η πιθανότητα της επικράτησης της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από σχεδόν 55% που έπεσε χθες, βάσει των στοιχημάτων στο Betfair.

Η πιθανότητα ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μειώθηκε χθες γύρω στο 55%, ωστόσο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 62% αργότερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την εταιρία στοιχημάτων Betfair.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα