Πρόσωπο – κλειδί αναδεικνύεται ο Μοχάμεντ Νταλάν στη Γάζα, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ φαίνεται πως θέλουν τον 63χρονο να αναλαμβάνει τα ηνία της εξουσίας στη Γάζα μετά το πέρας του πολέμου.
Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα του ισραηλινού i24News και αναφέρει πως η τοποθέτηση του πρώην ανώτερου αξιωματούχου της Φατάχ, σε θέση ισχύς στη Γάζα ενέχει ρίσκα και ανησυχίες για το Ισραήλ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Dahlan, σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εθνών για 12 χρόνια, τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου ως επόπτης της βοήθειας των Εμιράτων προς τη Γάζα. Αν και έχει δηλώσει δημοσίως ότι αρνείται «να αποδεχθεί ή να ασκήσει οποιοδήποτε ρόλο, κυβερνητικό ή εκτελεστικό, στη Γάζα», οι ισραηλινές Αρχές θεωρούν πως αν του δινόταν τελικά η ευκαιρία θα αναλάμβανε τα ηνία της Γάζας.
Οι Αρχές του Ισραήλ θεωρούν ότι ο Νταλάν είναι «ένα φιλόδοξο άτομο που μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στη Γάζα, αλλά που θα αδράξει την ευκαιρία να είναι ο ηγέτης του παλαιστινιακού λαού εάν του προσφερθεί».
Για το Ισραήλ η τοποθέτηση Νταλάν στα ηνία της Γάζας ενδέχεται να είναι τροχοπέδη για την επίτευξη των πολεμικών στόχων του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει αν ο Νταλάν θα μπορέσει να επικρατήσει της Χαμάς και έτσι δεν αποκλείεται να καταλήξει σε συμφωνία ή κάποιας μορφής συμμαχία με τη Χαμάς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με αναλύσεις του i24News, θα ήταν η Χαμάς να χρησιμοποιήσει τον Νταλάν ως μέσο για να διατηρήσει την εξουσία στη Γάζα και παράλληλα να επωφεληθεί από ένα πιο αποδεκτό – προς τη δυτική κοινωνία – πρόσωπο.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα πραγματοποιήθηκε μια σύνοδος κορυφής στο Κάιρο την Τετάρτη ανάμεσα σε Χαμάς και Φατάχ.
Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην ανάγκη συγκρότησης πολιτικής επιτροπής για την ανοικοδόμηση της Γάζας και συζήτησαν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται από κοινού το πέρασμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια.
Ωστόσο, οι διαφωνίες και οι έριδες ανάμεσα σε Φατάχ και Χαμάς παραμένουν.