Αν δεν είναι ο Ρώσος πιλότος ο άνδρας που είναι νεκρός στα χέρια των ανταρτών στο σοκαριστικό βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο μετά την κατάρριψη του Su 24, τότε ποιος είναι; Και κυρίως ποιος είχε συμφέρον να φανεί λίγο μετά το θερμό επεισόδιο ότι ο Ρώσος πιλότος είναι νεκρός, ρίχνοντας έτσι κι άλλο λάδι στη φωτιά μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας;
Τα κακής προφοράς αραβικά που ακούγονται, αλλά και άλλα στοιχεία όπως τα τραύματα που φέρει ο άνδρας έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν αν ο πιλότος που είναι νεκρός είναι ένας από τους δύο χειριστές του μαχητικού Su24 που καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά F16 χθες λίγο μετά τις εννιά το πρωί.
Το σοκαριστικό βίντεο κυκλοφόρησε τρεις ώρες μετά την κατάρριψη και μια ώρα αργότερα άρχισε να μεταδίδεται και η πληροφορία ότι οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες της Συρίας σκότωσαν και τον δεύτερο πιλότο που έπεσε στα χέρια τους.
Απ’ τη ρωσική πλευρά ωστόσο ανακοινώθηκε ότι διεξάγονται επιχειρήσεις για την διάσωση των δύο πιλότων, μια δήλωση που άλλαξε τα δεδομένα καθώς η Μόσχα δήλωνε ότι κατά τις δικές της πληροφορίες οι δυο χειριστές είναι ζωντανοί.
Στην περιοχή δεν δρουν τζιχαντιστές, αντίθετα ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον αντικαθεστωτικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Οι δυνάμεις αυτές ωστόσο ενισχύονται κατά καιρούς από διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και τις τουρκικές.
Η Τουρκία βρήκε με αφορμή τον εμφύλιο την ευκαιρία να διεισδύσει στην περιοχή που κατοικείται από τουρκόφωνους πληθυσμούς. Κάπως έτσι προκύπτει η κόντρα της με τη Ρωσία που πλήττει δυνάμεις των ανταρτών που μάχονται κατά του Άσαντ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
Θα δολοφονούσαν τους δύο πιλότους οι αντάρτες δίνοντας έτσι την καλύτερη αφορμή στη Ρωσία για μαζικές επιχειρήσεις εναντίον τους;
Η Τουρκία που ενισχύει και συμβουλεύει ομάδες ανταρτών στην περιοχή θα επέτρεπε ανάλογη κλιμάκωση;
Κάποιοι τονίζουν ότι είναι η Τουρκία που ξεκίνησε το θερμό επεισόδιο καταρρίπτοντας το Ρωσικό μαχητικό και μάλιστα για μια παραβίαση διάρκειας 17 δευτερολέπτων…
Αρχικά μίλησε για αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος, δημιουργώντας ένα κλίμα ατυχήματος και στη συνέχεια “βολεύτηκε” πίσω απ’ το γεγονός ότι ο θάνατος των Ρώσων πιλότων θα βαρύνει την πλευρά των ανταρτών… τους οποίους ενισχύει και συμβουλεύει.
Όπως και σε κάθε άλλο φόνο το πρώτο ερώτημα είναι: ποιος ωφελείται;
Όχι απ’ το θάνατο των δύο πιλότων, όχι απ’ την απώλεια ενός αεροσκάφους, αλλά από την ένταση Τουρκίας – Ρωσία ειδικά σε μια περίοδο όπου με αφορμή την επίθεση στο Παρίσι οι μεγαλύτερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία και μιλούν για οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον ISIS.