«Πιστεύω ότι το μέγεθος μετράει, όπως και το χρονοδιάγραμμα της ενεργοποίησής του, εάν απαιτείται, και επίσης οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του, διότι πρέπει να κινητοποιείται γρήγορα εάν υπάρχει ανάγκη. Όσο καλύτερα είναι τα τείχη προστασίας από αυτές τις τρεις απόψεις, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν», εκτίμησε ο Μόντι αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ως τα τέλη Μαρτίου να αποφασίσει για το σχηματισμό και το μέγεθος των ταμείων για τα κράτη που δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές–του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), του υπάρχοντος μηχανισμού ο οποίος είναι προσωρινός, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο και θα είναι μόνιμος.
Η Γερμανία υποστηρίζει ότι τα συνδυασμένα διαθέσιμα των δύο ταμείων ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ και με τα 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να διαθέσουν άλλες χώρες μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα δημιουργηθεί επαρκής ισχύς πυρός.
Ο Μόντι απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί για το μέγεθος του ταμείου. «Καθώς θα συμμετάσχω στην διαπραγμάτευση [για το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής], προτιμώ να μην σας πω έναν αριθμό», είπε ερωτηθείς σχετικά.
«Η Ιταλία προσεγγίζει τώρα αυτή τη συζήτηση με έναν τρόπο πιο χαλαρό από ό,τι θα το έκανε το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, διότι πιστεύω ότι είμαστε πλέον σε μια πιο άνετη θέση. Έτσι είναι πιο εύκολο για μας να υποστηρίζουμε ότι αυτό είναι προς το γενικό συμφέρον», πρόσθεσε ο Μόντι.