Πολλές δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με την δημοφιλή αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση, που θα μεταδώσει απευθείας η ΕΡΤ1, από τις 12.15 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, όπως και άλλα 90 τηλεοπτικά και 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.
Στο επίκεντρο του προγράμματος της συναυλίας, ο Γιάνσονς, όπως και οι προκάτοχοί του τις προηγούμενες δεκαετίες, θα θέσει τα έργα της μουσικής δυναστείας των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, τα χαρακτηριστικότερα έργα του πατέρα και του γιου Γιόχαν Στράους, από τα ανεπανάληπτα βαλς, τις γρήγορες πόλκες, τις καντρίλιες, αλλά και τα μαρς, τα δυναμικά εμβατήρια τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και αυτό, καθώς η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωση της συναυλίας, εδώ και πάνω από 120 χρόνια, σημαδεύτηκε και πλαισιώνεται πάντα με τα αριστουργήματα των Στράους, ιδιαίτερα με εκείνα του υιού Γιόχαν Στράους, του οποίου η σφραγίδα της τότε συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, παραμένει μέχρι τις ημέρες μας.
Πέραν αυτών του Γιόχαν Στράους, ο Μάρις Γιάνσονς θα συμπληρώσει το πρόγραμμα με έργα των άλλων δύο υιών Γιόζεφ και Έντουαρντ Στράους, καθώς επίσης των Ρόμπερτ Στολτς, Καρλ Μίχαελ Τσίρερ, Εμίλε Βάλντοϊφελ και Γιόζεφ Χέλμεσμπεργκερ.
Γεννημένος στις 14 Ιανουαρίου 1943 στη Ρίγα της Λετονίας, ο Μάρις Γιάνσονς, ο οποίος συνεργάζεται τακτικά με τη Φιλαρμονική της Βιέννης τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια, σπούδασε βιολί, πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας στο Λένινγκραντ, για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Βιέννη κοντά στον Χανς Σβαρόβσκι και στο Σάλτσμπουργκ δίπλα στον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως παλιότερα και ο πατέρας του, ο Άρβιντς Γιάνσονς, τη σημαντική σταδιοδρομία του ο Γιάνσονς άρχισε ως αναπληρωτής διευθυντής στη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ, το 1971, αναλαμβάνοντας αρχιμουσικός της από το 1985, ενώ στο διάστημα 1979-2002 υπήρξε αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Όσλο και από το 2003 μέχρι σήμερα είναι διευθυντής της Συμφωνικής της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όπως επίσης από το 2004 και της ορχήστρας Κοντσερτγκεμπού του Άμστερνταμ.
Ο νέος διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης, Αντρέας Γκρόσμπαουερ, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος που τη συναυλία θα διευθύνει ο Λετονός αρχιμουσικός, καθώς, όπως σημειώνει, κατά την δική του πρώτη συμμετοχή στην παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, το 2006, που υπήρξε ένας ιδιαίτερα συγκινητικός σταθμός για τον ίδιο, την ορχήστρα διεύθυνε ο Μάρις Γιάνσονς.
Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης έχουν διευθύνει ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών, καθ’ όλη την πορεία της, από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, αλλά επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά.
Το ρεκόρ μετά το 1946, καθώς 25 συνεχείς φορές διηύθυνε την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι, και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ, με έξι φορές ο Κλέμενς Κράους, ο Ζουμπίν Μετά, πέντε, ο Ρικάρντο Μούτι τέσσερις.
Μπορεί η αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, που την ημέρα της Συναυλίας διακοσμείται με 30.000 λουλούδια-δώρο από το Σαν Ρέμο, να προσφέρει θέση σε 1.744 καθήμενους και 300 όρθιους επισκέπτες, όμως τα περισσότερα εισιτήρια για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία (οι τιμές τους φθάνουν μέχρι τα 940 ευρώ) διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους κρατικούς προσκεκλημένους, τιμώμενους και ευεργέτες της ορχήστρας.
Για τα μόλις 700 εισιτήρια, που απομένουν προς πώληση στο υπόλοιπο κοινό, υποβάλλονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τις 2 ως και τις 23 Ιανουαρίου της προηγούμενης χρονιάς. Οι “τυχεροί” για αυτά κληρώνονται, ώστε, όπως τονίζεται, να δίνεται ίση ευκαιρία σε όλους τους ανά τον κόσμο φίλους της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Βιέννης.