Site icon NewsIT
23:51 | 24.06.19

Πωλείται αγνοούμενος επί 300 χρόνια πίνακας διάσημου ζωγράφου!

Πωλείται αγνοούμενος επί 300 χρόνια πίνακας διάσημου ζωγράφου!
Newsit Newsroom

Σε δημοπρασία βγαίνει από τον Sotheby's αγνοούμενος επί 300 χρόνια πίνακας του Βελάσκεθ. Πρόκειται για το πορτρέτο μίας ιδιαίτερης γυναίκας, της "Πάπισσας" Ολυμπίας Μαϊνταλκίνι Παμφίλι.

Για περίπου 300 χρόνια, ο πίνακας αυτός θεωρείτο ότι ήταν χαμένος, ή ότι είχε καταστραφεί. Όμως, σήμερα, η προσωπογραφία μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες γυναικείες προσωπικότητες στην Ιστορία, επανήλθε στο φως στο Άμστερνταμ, αποκαταστάθηκε και τον επόμενο μήνα θα βγει σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby’s.

“Το πορτρέτο της Ολυμπίας Μαϊνταλκίνι Παμφίλι” που φιλοτέχνησε στα μέσα του 17ου αιώνα ο επιφανής Ισπανός ζωγράφος Ντιέγο Βελάσκεθ, θα παρουσιαστεί στους επίδοξους πλειοδότες του, 18 μήνες μετά την απόκτησή του από τον ολλανδικό Οίκο δημοπρασιών.

Με εκτιμώμενη τιμή στα 2 – 3 εκατ. στερλίνες, τον πίνακα θα διεκδικήσουν μεγάλοι συλλέκτες και διεθνή μουσεία, καθώς όπως τονίζει ο Τζέιμς ΜακΝτόναλντ, ειδικός σε κλασσικούς ζωγράφους του Sotheby’s “ο Βελάσκεθ είναι ένας από τους αδιαφιλονίκητους τιτάνες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ζωγραφικής. Η προσωπογραφία αυτή αναμφίβολα εξερεθίζει το ενδιαφέρον και των ειδικών, αλλά και των θαυμαστών του Βελάσκεθ”.

Ο μύθος πίσω από τον πίνακα

Επίσης, το μεγάλο ενδιαφέρον για τον πίνακα οφείλεται και στη μυθολογία που τον περιβάλλει, καθώς αναπαριστά μία από τις πιο χειριστικές, φιλάργυρες και με μεγάλη επιρροή γυναίκες του 17ου αιώνα στη Ρώμη.

Ο Ολυμπία Μαϊνταλκίνι Παμφίλι ήταν η “σκιώδης δύναμη” πίσω από τον παπικό θρόνο και νύφη, αλλά και – όπως θρυλείται – ερωμένη του Πάπα Ινοκέντιου του 10ου.

Η επονομαζόμενη και “Πάπισσα”, η Ντόνα Ολύμπια ήταν διαπρύσσια φεμινίστρια, που συγκεφαλαίωνε ισόποσα μέσα στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα της τα χαρακτηριστικά της πόρνης και της καλόγριας.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου “Ερωμένη του Βατικανού, η αληθινή ιστορία της Ολυμπίας Μαϊνταλκίνι”, ήταν μία “μπαρόκ αστέρας του ροκ”:

“Γυναίκες απ’ όλη την καθολική επικράτεια έρχονταν στη Ρώμη και κάθονταν έξω από το παλάτι της για να ζητωκραυγάσουν στο πέρασμα της άμαξάς της”.

Λίγο μετά τον θάνατό της από βουβωνική πανώλη, το 1657, η Καθολική Εκκλησία έσπευσε να ξεριζώσει κάθε ίχνος αυτής της τολμηρής γυναίκας που κυβερνούσε τους πάντες.

Πολλά χρόνια νωρίτερα όμως, ο Βελάσκεθ πραγματοποιούσε το δεύτερο ταξίδι του στη Ρώμη και η διάσημη αυτή γυναίκα κάθισε ως μοντέλο του.

Οι ιδιοκτήτες του πίνακα καταγράφονταν ανελλιπώς έως το 1724, οπότε και τα ίχνη του χάνονται.

Σήμερα έχει γίνει γνωστό, πως ο πίνακας κατέληξε στην Ολλανδία, όπου στη δεκαετία του ’80 εκτέθηκε σε δημοπρασία υπό την περιγραφή “ανώνυμου, της Ολλανδικής σχολής”. Αγοράστηκε από ιδιώτη συλλέκτη, ο οποίος τον κληροδότησε στον σημερινό του ιδιοκτήτη.

Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί στις 3 Ιουλίου στο Λονδίνο, μαζί με άλλα έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως Γκαίνσμπορο, Κόνσταμπλ, Τέρνερ, Ρούμπενς, Μποτιτσέλι και Μπρέγκελ, συνολικής αξίας 66 εκατ. στερλινών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version