Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (14.05.2021) όταν το γενικό επιτελείο του Ισραήλ ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
Στρατεύματα του Ισραήλ εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο, ανακοινώνοντας πως «ηισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το επιβεβαίωσε έως και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους. Πόσο πιο επίσημο και σαφές θα μπορούσε να είναι; Κι όμως…
Λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη νύχτας που έμοιαζε με κόλαση από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και τις ρουκέτες της Χαμάς, η «είδηση» της εισβολής στη Γάζα διαψεύστηκε από τους ίδιους ανθρώπους που την είχαν επιβεβαιώσει: τους Ισραηλινούς. «Πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» βαφτίστηκε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μήπως όμως δεν ήταν… λάθος; Πόσο απλό είναι να ανακοινώσεις εισβολή όταν δεν γίνεται; Μήπως ήταν ψυχολογικός πόλεμος και μια πρώτης τάξης ευκαιρία το Ισραήλ να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των Παλαιστινίων;
Σχεδόν δυο ώρες μετά την ανακοίνωση της εισβολής χερσαίων δυνάμων στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακάλεσε. Ο εκπρόσωπος του στρατού διένειμε στα μέσα ενημέρωσης τη «διευκρίνιση» ότι «δεν βρίσκονται στρατιώτες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».
Και όλο αυτό το «παιχνίδι» ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 100. Από την έναρξη του νέου, συνεχιζόμενου κύκλου βίας, την περασμένη Δευτέρα, 109 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλευρά του Ισραήλ, οι απώλειες είναι 7, ανάμεσά τους ένα αγόρι έξι ετών κι ένας στρατιώτης.
Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, ισχυρίστηκε το… «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και υποστήριξε ότι χερσαίες δυνάμεις βομβάρδιζαν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος.
H Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς εγκαταστάσεων της Χαμάς, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τα πλήγματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.
Palestinian women and children flee as Israel ground troops are attacking besieged Gaza pic.twitter.com/rnOBl7vqwH
— TRT World (@trtworld) May 13, 2021
https://twitter.com/PressTV/status/1393040235211247618?s=20
VIDEO: Footage of the ongoing Israeli bombardment of Gaza tonight.
— The European Post (@theEUpost) May 14, 2021
https://t.co/BesJLGGmUd
Στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.
Τις τελευταίες τέσσερις μέρες, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό πάντως, έχουν εκτοξευτεί 1.750 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πόλεων του Ισραήλ. Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 523.
«Σε αντίδραση (σ.σ. στις επιθέσεις)», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν πάνω από 650 θέσεις των τρομοκρατών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης ρουκετών και δέκα υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις», ενώ «σκότωσαν πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, είχε αναπτύξει από χθες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005. Ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.
Η πιο πρόσφατη επιχείρηση του στρατού ξηράς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή όπου ζουν δύο εκατομμύρια κάτοικοι και όπου επιβάλλεται ισραηλινός αποκλεισμός επί δέκα χρόνια και πλέον, ανάγεται στο 2014.
Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς τότε είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς.
Συγκρούσεις παντού
Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχουν σταματήσει από τις 10η Μαΐου, πυροδοτήθηκαν από τις ταραχές στο τέμενος Αλ Άκσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας ξέσπασαν εξάλλου μετά την απόφαση δικαστηρίου του Ισραήλ να διωχθούν οικογένειες Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα και να παραχωρηθούν ακίνητα σε εβραίους εποίκους, με το σκεπτικό ότι ανήκαν στις οικογένειές τους πριν από το 1948. Εκκρεμεί η λήψη τελεσίδικης απόφασης.
Η σύρραξη πυροδότησε ταραχές σε πολλές ισραηλινές πόλεις με μεικτό, αραβοϊσραηλινό πληθυσμό, έκτασης που η χώρα είχε να δει δεκαετίες. Πάνω από 1.000 μέλη της συνοριοφυλακής αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν την αστυνομία στις πόλεις αυτές. Τουλάχιστον 400 πρόσωπα, Εβραίοι και Άραβες, έχουν συλληφθεί.
Χθες (13.05.2021) βράδυ ένοπλος άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εναντίον Εβραίων στη Λοντ, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο, ανέφεραν αυτόπτης μάρτυρας και η αστυνομία.
Οργανώσεις της ισραηλινής άκρας δεξιάς συγκρούονται σε αρκετές πόλεις με την αστυνομία και ισραηλινούς Άραβες, απογόνους Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.
Συμβούλιο Ασφαλείας την Κυριακή
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση την Κυριακή (16.05.2021) στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανέφεραν διπλωμάτες.
Η συνεδρίαση αυτή, η οποία αρχικά είχε προταθεί να γίνει σήμερα, ζητήθηκε από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες εμπόδισαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης σήμερα και αντιπρότειναν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αποδέχθηκαν το ΣΑ να συνεδριάσει μεθαύριο Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.