Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Πόλεμος προπαγάνδας για την Ουκρανία: Επιμένει η Ρωσία με «αποδείξεις» ότι αποχωρεί – ΗΠΑ: Ανασυντάσσεται

Πόλεμος προπαγάνδας για την Ουκρανία: Επιμένει η Ρωσία με «αποδείξεις» ότι αποχωρεί – ΗΠΑ: Ανασυντάσσεται

Φεύγει ή όχι η Ρωσία από τα σύνορα με την Ουκρανία; Αποσύρει τις δυνάμεις της ή απλά τις… αλλάζει θέση και επί της ουσίας αναπτύξει κι άλλα στρατεύματα;

Είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο απάντηση δεν υπάρχει γιατί Ρωσία και ΗΠΑ παίζουν τα δικά τους παιχνίδια… προπαγάνδας για το τι ακριβώς γίνεται στα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την Τετάρτη (16.02.2022, ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ θα ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), η Ρωσία επιμένει ότι αποσύρει τα στρατεύματα που είχε αναπτύξει, στο πλαίσιο ασκήσεων, στη Κριμαία κι άλλες περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία. Φρόντισε μάλιστα να δώσει και… «αποδείξεις», ανεβάζοντας βίντεο με τα τανκς να φεύγουν πάνω σε τρένα και να περνούν γέφυρες.

Πριν από μερικές ώρες και ενώ οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν αποχωρεί αλλά αναπτύσσει άλλους 7.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα άλλο ένα βίντεο, το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας ασκήσεων.

Το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι τα τεθωρακισμένα και τα τανκς θα διανύσουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα με τραίνα. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την περιοχή όπου έγιναν τα γυμνάσια, αλλά ούτε για το πού βρίσκονται οι μόνιμες βάσεις των μονάδων αυτών.

 

Στο μεταξύ το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου 10 οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση γυμνασίων εκεί.

   

Αλλά είπαμε, κανείς δεν πιστεύει ότι η Ρωσία λέει αλήθεια. Και σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρία Maxar, τις τελευταίες 48 ώρες δορυφόροι κατεγράψαν νέες φωτογραφίες που δείχνουν αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία. Ανάμεσα σ’ αυτές και μια που δείχνει μια νέα πλωτή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Πριπιάτ στη Λευκορωσία που δεν υπήρχε προηγουμένως. 

Σε νέα τους τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ζήτησαν από τη Ρωσία να πάρει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

Μπάιντεν και Σολτς χαιρέτισαν τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Με τον διπλωματικό μαραθώνιο να συνεχίζεται, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα συναντηθεί το Σάββατο (19.02.2022) με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η συνάντησή τους θα δώσει στις ΗΠΑ την «ευκαιρία» να «υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις