Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στα εδάφη της Ουκρανίας, προκαλώντας τον τρόμο στους άμαχους. Η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξαπέλυσε τουλάχιστον 62 drones κατά της χώρας, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 8 ανθρώπων.
Μετά τη σοκαριστική βαλλιστική επίθεση που εξαπέλυσε ο στρατός της Ρωσίας κατά του Σούμι της Ουκρανίας, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 117, κάτοικοι της Οδησσού και της Νικόπολης μετρούν τα «κομμάτια» τους από την νέα επίθεση με drones.
Πέρα από τον τραυματισμό των ανθρώπων, πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ενώ φωτιά προκλήθηκε σε πρατήριο βενζίνης στην Ζαπορίζια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν υπάρχουν τραυματίες από την φωτιά στο πρατήριο βενζίνης στη Ζαπορίζια, ξεκαθάρισε ο κυβερνήτης της Ιβάν Φεντόροφ σε ανάρτησή του στο Telegram. Μάλιστα ο ίδιος ανήρτησε επίσης φωτογραφία στην οποία φαίνεται δομή να έχει τυλιχθεί στις φλόγες στη διάρκεια της νύχτας.
A fire broke out at a gas station in Zaporizhia due to an attack by an enemy drone , — head of the OVA Ivan Fedorov.
— catdorina (@catdorina) April 14, 2025
Emergency services have already extinguished the fire. Fortunately, no one was injured. pic.twitter.com/RtFOHk4sdz
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το πρατήριο βενζίνης στη Ζαπορίζια ήταν ο στόχος της επίθεσης ή αν η φωτιά εκεί ξέσπασε από τα συντρίμμια μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος που καταρρίφθηκε.
Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την είδηση αυτή και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις δηλώσεις του Φεντόροφ.
Σύμφωνα παράλληλα με ανάρτηση στο Telegram των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της Ουκρανίας, 7 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ με drone στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, από την οποία υπέστησαν ζημιές ορισμένα σπίτια και ιατρική εγκατάσταση.
Ένας 53χρονος τραυματίστηκε επίσης στην περιοχή της Νικόπολης στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ από βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε ο κυβερνήτης της Σέρχιι Λίσακ σε ανάρτησή του στο Telegram.
Οι ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 62 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κατά της Ουκρανίας σε επιθέσεις της στη διάρκεια της νύχτας.
Η ίδια πρόσθεσε ότι κατέρριψε 40 drones και ότι άλλα 11 δεν έφτασαν στους στόχους τους, λόγω μάλλον της χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Ωστόσο δεν διευκρίνισε τι συνέβη στα υπόλοιπα 11 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν κατά της ουκρανικής επικράτειας.
Οι επιθέσεις αυτές αναφέρονται μια ημέρα μετά το ρωσικό πλήγμα με δύο βαλλιστικούς πυραύλους στην καρδιά της βόρειας ουκρανικής πόλης Σούμι, που στοίχισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 117, τη φονικότερη επιδρομή αυτή τη χρονιά στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Προς το παρόν η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει καμία από τις επιθέσεις αυτές. Και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι στοχοθετούν αμάχους στον πόλεμο που ξέσπασε πριν από πάνω από τρία χρόνια όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.
Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που μαίνεται, στη μεγάλη πλειονότητά τους Ουκρανοί.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στα τέλη Μαρτίου ότι κατέληξαν με τη Ρωσία και την Ουκρανία σε 2 συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, η μία εκ των οποίων απαγορεύει και στις δύο εμπόλεμες πλευρές τις επιδρομές στο ενεργειακό σύστημα της άλλης.
Ωστόσο και οι δύο πλευρές δεν έχουν πάψει έκτοτε να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του μορατόριουμ στα πλήγματα αυτά.