Αδιάκοπα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίζουν το ανηλεές «σφυροκόπημα» σε πολλά σημεία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.
Μάλιστα, η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για ένα πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη σύμφωνα με την Άγκυρα
Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη σε μια έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στις συναντήσεις και να έχει διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Τουλάχιστον 2,8 εκατ. άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ κατέγραψε επίσης περίπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραψε ακριβώς 2.808.792 πρόσφυγες από την Ουκρανία στον ειδικό ιστότοπό της, δηλ. 110.512 περισσότερους από την προηγούμενη καταμέτρηση χθες, Κυριακή, 13 Μαρτίου.
Περίπου 127.000 από αυτούς τους πρόσφυγες είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η Ευρώπη είχε να δει ένα τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.
Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ΟΗΕ.
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν φύγει τώρα από την Ουκρανία, σύμφωνα με τη Unicef η οποία δήλωσε: “Έχουν ανάγκη την ειρήνη ΤΩΡΑ”.
Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε πληθυσμό τουλάχιστον 37 εκατομμυρίων κατοίκων στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο — τα οποία δεν περιλαμβάνουν την προσαρτημένη από την Κριμαία Ρωσία, ούτε τις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.
Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί τους μισούς και πλέον πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δηλ. περίπου 6 στους 10 πρόσφυγες.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, 1.720.227 άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία, σύμφωνα με την HCR.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν επίσης τα σύνορα στην αντίστροφη κατεύθυνση. Πρόκειται κυρίως για άνδρες που εργάζονται στην Πολωνία αλλά επιστρέφουν για να καταταχθούν.
Πριν από την κρίση αυτή, η Πολωνία είχε περίπου 1,5 εκατ. Ουκρανούς που είχαν έρθει, στην πλειονότητά τους, για να εργαστούν στη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ουγγαρία φιλοξενεί 255.291 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR που σταματούν στις 13 Μαρτίου.