Δευτέρα, 1 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά θα απαντήσουμε», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά θα απαντήσουμε», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν
Φωτογραφία Reuters

Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, τότε οι ΗΠΑ θα απαντήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των συνόδων κορυφής σε ΝΑΤΟ και G7.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται μετά από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενισχύσει τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα της.

«Ο Πούτιν πίστευε στη διάσπαση του ΝΑΤΟ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, ακόμη, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του είχε υποδείξει στις πρώτες συνομιλίες τους ότι πίστευε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν θα παραμείνει ενωμένη, λέγοντας ότι «υποστήριζε τη διάσπαση του ΝΑΤΟ. Μου ήταν ξεκάθαρο ότι δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη συνοχή».

«Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένο από ό,τι σήμερα. Ο Πούτιν παίρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που σκόπευε να πάρει, ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Σημασία έχει η διατήρηση των κυρώσεων»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε ότι «οι κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν ποτέ», απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου για τις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

«Η αποτροπή του Πούτιν δεν λειτούργησε με τις κυρώσεις. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αλλάξει πορεία με βάση τις κυρώσεις που ανακοινώσατε σήμερα;», ρώτησε ένας δημοσιογράφος, όπως μεταδίδει το CNN.

«Οι κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν ποτέ», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι «η διατήρηση των κυρώσεων, η αύξηση του πόνου και η απόδειξη του γιατί ζήτησα αυτή τη συνάντηση του ΝΑΤΟ σήμερα, είναι για να είμαστε σίγουροι ότι μετά από ένα μήνα, θα διατηρήσουμε όσα κάνουμε. Αυτά θα σταματήσουν τον Πούτιν».

«Να απομακρυνθεί η Ρωσία από τις G20»

Η Ρωσία πρέπει να απομακρυνθεί από τη G20, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, αλλά «εξαρτάται από τη G20», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Το θέμα αυτό συζητήθηκε σήμερα και είπα ότι, εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει –αν δηλαδή η Ινδονησία και άλλοι δεν συμφωνούν– τότε θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να ζητήσουμε τόσο η Ουκρανία να μπορέσει να παραστεί στις συναντήσεις όσο και να μπορεί να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της G20 και να παρακολουθήσει».

Κάλεσμα Σολτς να μην γίνει χρήση χημικών από τη Ρωσία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε τη Ρωσία να μην κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας σε δημοσιογράφους πως «εάν η Ρωσία προετοιμάζει μια επιχείρηση παραπλάνησης ώστε να χρησιμοποιήσει τέτοια (χημικά και βιολογικά) όπλα (στην Ουκρανία), αυτό θα ήταν παραβίαση όλων των κανόνων, συμφωνιών και συμβάσεων».

«Όχι μόνο το επισημαίνουμε, αλλά επίσης προειδοποιούμε στις συζητήσεις που έχουμε: μην το κάνετε», πρόσθεσε.

Ο Σολτς χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματικές» τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι ήταν εσκεμμένη απόφαση να μην περιληφθούν οι εισαγωγές ενέργειας σε αυτή τη δέσμη μέτρων.

Αναφερόμενος στην απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνεται στο εξής σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει σε «μη φιλικές» χώρες, ο Γερμανός καγκελάριος σχολίασε ότι το νόμισμα στο οποίο καταβάλλονται οι πληρωμές έχει καθοριστεί από τις διμερείς συμβάσεις.

Ο Σολτς είπε επίσης ότι η κατασκευή των δύο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία θα ξεκινήσει πιθανότατα εντός του έτους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις