Site icon NewsIT

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ανάλυση: Γιατί η Ρωσία έβαλε στο στόχαστρο την Πολτάβα

03.09.2024 | 16:36
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Η πόλη της Πολτάβα βιώνει μία «τρομερή μέρα» μετά από μια «βάρβαρη επίθεση» από τη Ρωσία έκανε λόγο το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander από τη Ρωσία χτύπησαν την πόλη Πολτάβα στην Ουκρανία αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 41 νεκρούς και 180 τραυματίες.

«Υπήρξε τόσο λίγος χρόνος μεταξύ της σειρήνας αεροπορικής επιδρομής και της άφιξης των πυραύλων που οι άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δρόμο προς τα καταφύγια» ανέφερε το υπουργείο.

Το χτύπημα επιβεβαίωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με βίντεο που ανήρτησε στο Telegram λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την πόλη με δύο βαλλιστικούς πυραύλους, προκαλώντας ζημιά σε κτήριο του Ινστιτούτου Επικοινωνιών.

«Έλαβα προκαταρκτικές αναφορές για το ρωσικό χτύπημα στην Πολτάβα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, επρόκειτο για δύο βαλλιστικούς πυραύλους. Χτυπήθηκε εκπαιδευτικό Ίδρυμα και κοντινό νοσοκομείο. Ένα από τα κτίρια του Ινστιτούτου Επικοινωνιών καταστράφηκε μερικώς. Άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Περισσότερα από 180 άτομα τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, πολλοί πέθαναν», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Υποσχέθηκε επίσης η Ρωσία να λογοδοτήσει και κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να παραδώσουν επειγόντως περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπάει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Γιατί όμως η Ρωσία έβαλε στο στόχαστρο την Πολτάβα;

Πρόκειται για μία πολύ μαύρη μέρα για την Ουκρανία, σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών είναι εξαιρετικά υψηλός. Ο στόχος ήταν η Πολτάβα, η κύρια πόλη σε μια περιοχή της ανατολικής-κεντρικής Ουκρανίας μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

Το υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για δύο βαλλιστικούς πυραύλους, άρα ο ρωσικός στρατός ήξερε ακριβώς τι στόχευε, σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC.

Η Πολτάβα απέχει περίπου 140 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και παρόλο που η πόλη και η ευρύτερη περιοχή έχουν δεχτεί τακτικές πυραυλικές επιθέσεις, δεν έχουν δεχτεί τους βομβαρδισμούς περιοχών που βρίσκονται πιο κοντά στο ανατολικό μέτωπο.

Η πόλη, με πληθυσμό πάνω από 300.000 κατοίκους, έχει γίνει το σπίτι των προσφύγων από την επίθεση της Ρωσίας στα ανατολικά.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, η Ρωσία στόχευσε ένα αεροδρόμιο στην περιοχή της Πολτάβα, ισχυριζόμενη ότι κατέστρεψε ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη. Αλλά η σημερινή επίθεση έπληξε την ίδια την πόλη, καταστρέφοντας εν μέρει ένα κτίριο, θάβοντας ανθρώπους στα συντρίμμια.

Φαίνεται ότι υπήρξε πολύ μικρή προειδοποίηση για την επικείμενη επίθεση, οπότε όσοι βρίσκονταν μέσα δεν είχαν χρόνο να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ λέει στο Skynews ότι το φονικό χτύπημα στην Πολτάβα δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν, κι αυτή δεν είναι το Κίεβο αν και η Ρωσία έχει εντείνει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας ως αντίποινα για την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ.

«Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία απαντά [στην εισβολή στο Κουρσκ] στέλνοντας όσους περισσότερους πυραύλους μπορεί στο ουκρανικό έδαφος, και δεν είναι όλοι εναντίον στρατιωτικών στόχων».

Ο στρατιωτικός αναλυτής συνέχισε: «Όλα αυτά συμπίπτουν με την έναρξη της σχολικής περιόδου στην Ουκρανία».

«Παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί πιέζουν προς το Κουρσκ, παρά το γεγονός ότι εκτοξεύουν πολλούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προς τη Ρωσία, είναι αρκετά σαφές ποια είναι είναι η προτεραιότητα του προέδρου Πούτιν αυτή τη στιγμή – δηλαδή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και η κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς, κάτι που δεν έχει ακόμα».

Πληροφορίες από BBC, Skynews

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version