Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, περιλαμβανομένων κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα και το ρωσικό πετρέλαιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
“Οι υπουργοί θα το συζητήσουν αυτό”, επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας στο ερώτημα αν θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Από την ιρλανδική πλευρά, είμαστε ανοικτοί σε κάτι τέτοιο”, σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.
«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου»
Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως «η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αυτή είναι η λέξη. Αυτό που συμβαίνει στην Μαριούπολη είναι τεράστια εγκλήματα πολέμου, η πόλη θα καταστραφεί τελείως».
Παράλληλα, αναφερόμενος στη στρατηγική πυξίδα επισήμανε ότι « δεν είναι η απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά είναι μέρος της απάντησης».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Εργαζόμαστε σε αυτή εδώ και δύο χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι την τελευταία στιγμή της έγκρισης, η κατάσταση θα ήταν τόσο κακή κι ότι η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε τόσο μεγάλη πρόκληση», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι «είναι η στιγμή να σκεφτούμε την ευρωπαϊκή ικανότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως ο πόλεμος, γι’αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο».
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα έχουν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, αλλά και τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας.
«Δυστυχώς χρειαζόμαστε ακόμα το ρωσικό φυσικό αέριο»
Πάντως ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε πως «η δυσάρεστη είδηση είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμη το ρωσικό φυσικό αέριο».
Η δήλωση έγινε μετά τη συμφωνία Γερμανίας – Κατάρ για μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στη Ντόχα δεν συζητήθηκε ενδεχόμενη πώληση όπλων ως αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάποιες γερμανικές εταιρίες του κλάδου βρίσκονταν ήδη σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες του Κατάρ, «αλλά χρειαζόταν ακόμη πολιτική ώθηση και αυτό το πετύχαμε». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφείς.
Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Χάμπεκ διέψευσε κατηγορηματικά όταν ερωτήθηκε εάν ζητήθηκε από το Βερολίνο ως αντάλλαγμα η έγκριση πώλησης όπλων στο Κατάρ. Το θέμα «δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο από την πλευρά του Κατάρ», διαβεβαίωσε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Δεν θέλουν να είναι απλώς μια προσωρινή λύση σε μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος. Το Κατάρ θεωρείται δομικό στοιχείο της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους».
«Βραχυπρόθεσμα, οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ θα συμβάλουν επίσης στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τον ερχόμενο χειμώνα, ενώ μεσοπρόθεσμα, το LNG από το Κατάρ θα πρέπει να φτάσει στους προγραμματισμένους τερματικούς σταθμούς. Η διόρθωση των σφαλμάτων των τελευταίων δεκαετιών απαιτεί χρόνο. Τα στρατηγικά λάθη δεν διορθώνονται σε τρεις εβδομάδες. Μακροπρόθεσμα – και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος – η Γερμανία θέλει να απαλλαγεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα».
Μέχρι τότε, όπως είπε, χρειαζόμαστε μια στρατηγική μείωσης του φυσικού αερίου. «Δεν είναι κάτι που μου αρέσει να λέω, αλλά θα χρειαστούμε ακόμη ρωσικό αέριο προσωρινά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος και απέκλεισε εκ νέου ένα ενεργειακό εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, «επειδή οι συνέπειες θα επηρεάσουν εξίσου όλους τους πολίτες – σε ορισμένες περιοχές θα έκανε κρύο, κάποιες διαδικασίες εργασίας θα κατέρρεαν».
Σήμερα (Δευτέρα) ο Ρόμπερτ Χάμπεκ μεταβαίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για συζητήσεις σχετικά με το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται χωρίς εκπομπή CO2, με βάση ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ρωσία: Το εμπάργκο θα έπληττε σφοδρά την Ευρώπη
Το Κρεμλίνο εκτίμησε πάντως ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε σφοδρά την Ευρώπη και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ισορροπία της ηπείρου, αλλά αντίθετα δεν θα επηρέαζε τις ΗΠΑ.
«Ένα τέτοιο εμπάργκο θα επηρέαζε πάρα πολύ την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, είναι προφανές, θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών κάποιων ευρωπαϊκών χωρών πιέζουν για την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων που εξετάζονται εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Παράλληλα ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν αποφέρει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα και ζήτησε από τις χώρες που ασκούν επιρροή στην Ουκρανία να την πιέσουν ώστε να είναι πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι η επίτευξη σημαντικής προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.