Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαισιόδοξος ο Εμανουέλ Μακρόν από τις συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

Διπλωματικές διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα είχε την Τρίτη, 22.03.2022, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με την ουκρανική κρίση.

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ίταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος «συνέχισε και σήμερα τις μακρές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Απαισιοδοξία…

Σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τους δύο τελευταίους, διπλωματικές γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι πεπεισμένος πως παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται συμφωνία, οι επαφές θα πρέπει να συνεχιστούν, με άμεσο στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις με Σολτς και Ντράγκι γαλλικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι έρχονται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή πτυχή της ουκρανικής κρίσης, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα μέτρα που ενδεχομένως θα πρέπει να υιοθετηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στην ΕΕ και να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου. Επίσης συζητήθηκαν τα επισιτιστικού χαρακτήρα προβλήματα που αναμένεται ότι θα προκύψουν καθώς και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Το νέο μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν

Τέλος σε σημερινό βίντεο – μηνυμά του για την κρίση στην Ουκρανία προς το Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ, ο Μακρόν ανεφερε ότι «το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται, μη στρατιωτικές υποδομές βομβαρδίζονται, εκρηκτικά όπλα χρησιμοποιούνται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και στοχοποιούνται εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια».

«Ο νόμος του πολέμου δεν είναι προαιρετικός. Η προστασία των πολιτών και των πολιτικών υποδομών είναι αδιαπραγμάτευτη. Όσοι καταπατούν αυτούς τους κανόνες θα λογοδοτήσουν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι στην Ουκρανία «είναι επείγον να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι για την καταπολέμηση μιας ενδεχόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης θα προτείνει στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή «μια πρωτοβουλία διεθνούς αλληλεγγύης για την επισιτιστική ασφάλεια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκεχειρία στα χαρτιά: Οι αλληλοκατηγορίες Ρωσίας – Ουκρανίας για παραβάσεις και το «όχι» του Πούτιν για παράταση
Οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τις προσπάθειες μεσολάβησης για ειρήνη, εκτός εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις προόδου σύντομα, δήλωσαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών του Μάρκο Ρούμπιο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1