Η Ευρώπη κοιτά με τρόμο όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία, καθώς για ενδέκατη ημέρα η χώρα βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία. Χιλιάδες Ευρωπαίοι διαδήλωσαν σήμερα σε μεγάλες πόλεις της ηπείρου καταγγέλλοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στις Βρυξέλλες, περίπου 5.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, κρατώντας ουκρανικές σημαίες. «Σταματήστε τον πόλεμο» και «Ευρώπη, θάρρος, δράσε τώρα» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Κάποιοι φορούσαν στο πέτο κίτρινα λουλούδια με γαλάζιες κορδέλες, τα χρώματα της Ουκρανίας.
Στην Τουλούζη, μια πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με το Κίεβο, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια τεράστια ουκρανική σημαία. Κρατούσαν επίσης πορτρέτα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με κόκκινες κηλίδες επάνω που συμβόλιζαν το αίμα. Ζήτησαν επίσης, απλώνοντας συμβολικά ένα γαλάζιο τούλι 25 τετραγωνικών μέτρων, «να κλείσει ο εναέριος χώρος» της Ουκρανίας.
Στη βόρεια Γαλλία, άλλοι 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Καέν, στο μνημείο για την Απόβαση των Συμμάχων του 1944 στη Νορμανδία. «Λαέ της Ουκρανίας, δεν θα σε εγκαταλείψουμε. Δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη», έγραφαν στο πανό που κρατούσαν.
https://www.youtube.com/watch?v=WJpYxU3U48Q
«Σκοτώνουν αμάχους χωρίς λόγο»
Στην Ισπανία, διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις, με αίτημα να τερματιστεί η εισβολή. «Κλείστε τον ουρανό, όχι τα μάτια» και «ΝΑΤΟ, προστάτευσε τον ουκρανικό ουρανό» ή «Σταματήστε τον Πούτιν, σταματήστε τον πόλεμο» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι περίπου 800 συγκεντρωμένοι στη Βαρκελώνη.
«Επιτίθενται, καταστρέφουν και σκοτώνουν αμάχους χωρίς λόγο», είπε η Ναταλία Μπροντόφσκα, μια 45χρονη Ουκρανή δικηγόρος που ζει στην Ισπανία τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Είναι φριχτό, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, ούτε να φάμε. Πιστεύω ότι όλοι οι Ουκρανοί αισθάνονται έτσι. Αλλά η κατάσταση εκείνων που βρίσκονται στην Ουκρανία είναι χειρότερη», πρόσθεσε.
Στο Βελιγράδι, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά τη διαδήλωση υπέρ του Πούτιν και της εισβολής. «Θέλουμε να σώσουμε την εικόνα του Βελιγραδίου επειδή αυτό που συνέβη την Παρασκευή (σ.σ. η φιλορωσική διαδήλωση) είναι ντροπή», σχολίασε ο 46χρονος μαθηματικός Ζντράβκο Γιάνκοβιτς.
Περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης κατά του πολέμου στα Σκόπια.
Το Σάββατο, διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων έγιναν στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Ρώμη, τη Ζυρίχη και άλλες πόλεις.