Οικονομολόγοι με επιστολή τους στην εφημερίδα The Guardian, ζητούν από τους G20 τη δημιουργία παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων για να εντοπισθούν οι κρυμμένες περιουσίες των ολιγαρχών της Ρωσίας.
«Η περίπτωση των ρώσων ολιγαρχών είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά την απόκρυψη περιουσιών εντός σκοτεινών δομών», αναφέρουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο Αμερικανός Τζόζεφ Στίγκλιτς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατέχουν «τουλάχιστον 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πλούτου στο εξωτερικό», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από τον Γάλλο Γκαμπριέλ Ζουκμάν και όλα τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Φορολογίας των Εταιρειών (ICRICT).
Αυτές οι περιουσίες κρύβονται συχνά σε υπεράκτιες εταιρείες οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι δύσκολο να εντοπισθούν, προειδοποιούν προσθέτοντας ότι «σε αυτό ακριβώς τον τοίχο της αδιαφάνειας προσκρούουν σήμερα οι προσπάθειες των χωρών για την επιβολή κυρώσεων».
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις στόχευσαν τις μεγάλες περιουσίες Ρώσων, ανάμεσά τους ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς ή ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ένα περαιτέρω βήμα, η ICRICT καλεί για την κατάρτιση παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας την σύνδεση όλων των τύπων περιουσιακών στοιχείων, εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων, όχι με τον κατά τον νόμο ιδιοκτήτη τους, που συχνά δεν αποτελεί παρά βιτρίνα, αλλά με το πρόσωπο που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.
Για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων και για τον εντοπισμό των συνόλου των φοροφυγάδων στον κόσμο, θα έπρεπε δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα συνδέει όλα τα εθνικά αρχεία περιουσιακών στοιχείων των διαφορετικών τύπων πλούτου που ένα πρόσωπο μπορεί να κατέχει, εκεί όπου είναι τοποθετημένα. Αυτό αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, κρυπτονομίσματα, έργα τέχνης…
Σύμφωνα με το μοντέλο που πρότεινε τον Δεκέμβριο το World Inequality Lab της Σχολής Οικονομίας του Παρισιού (Ecole d’Εconomie de Paris), οι υπογράφοντες την επιστολή οικονομολόγοι προτείνουν στα κράτη να συγκεντρώσουν στοιχεία σε εθνικό επίπεδο και, στην συνέχεια, προοδευτικά, να διευρύνουν την συνεργασία σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
«Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για την μεταρρύθμιση του ελλειμματικού διεθνούς φορολογικού συστήματος, το οποίο σήμερα ευνοεί τους πλούσιους πρωταθλητές της φοροδιαφυγής», γράφουν οι οικονομολόγοι αναγνωρίζοντας ωστόσο ορισμένη πρόοδο που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια.
Η δημοσίευση της επιστολής συμπίπτει με την διεξαγωγή αύριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.