Η Ρωσία μποϊκόταρε σήμερα τις ακροάσεις στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, κατά τις οποίες η Ουκρανία επιδίωξε επείγουσα εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών… Η Ουκρανία, υποστηρίζει ότι η Μόσχα καταπατά τη νομοθεσία περί γενοκτονίας για να δικαιολογήσει την εισβολή της στη χώρα.
Από την πλευρά του του Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει «το συντομότερο δυνατό» σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για επείγουσα εντολή προς τη Ρωσία για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ακροάσεις ξεκίνησαν στο Δικαστήριο χωρίς νομική εκπροσώπηση της Ρωσίας.
«Το γεγονός ότι το έδρανο της Ρωσίας είναι κενό μιλά από μόνο του. Δεν βρίσκονται εδώ σε αυτό το Δικαστήριο: Βρίσκονται στο πεδίο μάχης και διεξάγουν επιθετικό πόλεμο εναντίον της χώρας μου», δήλωσε ο Ουκρανός απεσταλμένος Αντόν Κορίνεβιτς. Προέτρεψε τη Ρωσία «να καταθέσει τα όπλα και να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία».
Το Δικαστήριο εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συμμετοχή της Ρωσίας. Η ακρόαση που είχε αρχικά οριστεί για αύριο Τρίτη για να παρουσιάσει η Ρωσία την υπόθεσή της, αναμένεται να ακυρωθεί. Σε προηγούμενες υποθέσεις ενώπιον του ΔΠΔ (Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) όπου ένα μέρος δεν εμφανίστηκε για να παρουσιάσει την πλευρά του, το Δικαστήριο αποφάνθηκε χωρίς τη συμβολή αυτών των μερών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι χώρες συνήθως, αλλά όχι πάντα, ακολουθούν τις εντολές του δικαστηρίου, οι οποίες είναι νομικά δεσμευτικές. Εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ολλανδία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η «ειδική στρατιωτική δράση» της Ρωσίας είναι απαραίτητη «για την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία» – δηλαδή εκείνους των οποίων η πρώτη ή μοναδική γλώσσα είναι τα ρωσικά – στην ανατολική Ουκρανία.
Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν πολεμήσει με τις ουκρανικές δυνάμεις σε δύο ανατολικές αποσχισθείσες περιοχές της χώρας από το 2014, με περίπου 15.000 ανθρώπους να σκοτωθούν, σύμφωνα με την κυβέρνηση στο Κίεβο.
Μια κορυφαία ένωση μελετητών περί γενοκτονιών υποστήριξε την άποψη της Ουκρανίας και των δυτικών δυνάμεων ότι η Ρωσία έκανε κατάχρηση του όρου γενοκτονία για να περιγράψει τη μεταχείριση των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι υπάρχει γενοκτονία στην Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters η Μέλανι Ο’ Μπράιεν, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονίας.
Η νέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευε αμάχους στην επίθεση. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών αμάχων των Ηνωμένων Εθνών είναι 364, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 παιδιά, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανώς μεγαλύτερος.
«Ο Πούτιν λέει ψέματα και οι Ουκρανοί -οι πολίτες μας- πεθαίνουν», είπε ο Κορίνεβιτς στην ακρόαση του ΔΠΔ.
Η υπόθεση επικεντρώνεται στην ερμηνεία μιας συνθήκης του 1948 για την πρόληψη της γενοκτονίας, που υπογράφηκε και από τις δύο χώρες. Η συνθήκη ονομάζει το ICJ ως το φόρουμ για την επίλυση διαφορών μεταξύ των υπογραφόντων.
Ο απεσταλμένος του Κιέβου τόνισε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα παραβιάζει και καταχράται τη συνθήκη χρησιμοποιώντας τη ως δικαιολογία για πόλεμο.
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει και το δικαστήριο έχει να παίξει έναν ρόλο για να την σταματήσει», είπε ο Κορίνεβιτς στους δικαστές καθώς τους ζήτησε να επιβάλουν έκτακτα μέτρα.
Το ΔΠΔ είναι το ανώτατο δικαστήριο για την επίλυση διαφορών μεταξύ κρατών και, ενώ οι υποθέσεις εκεί συνήθως χρειάζονται χρόνια, έχει μια γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για «προσωρινά μέτρα», ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης.