Site icon NewsIT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δίχως τέλος οι επιθέσεις των Ρώσων – LIVE οι καταιγιστικές εξελίξεις

06.03.2022 | 13:52
Πόλεμος στην Ουκρανία

Η πολιορκία της Ουκρανίας μπήκε στην 11η μέρα με τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίζουν το σφυροκόπημα.

Οι βομβαρδισμοί στην Μαριούπολη δεν έχουν τέλος, ενώ και το Κίεβο βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να το καταλάβουν.

Οι στιγμές είναι δραματικές με πολλούς άμαχους να έχουν «παγιδευτεί» στις πόλεις που δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς.  

Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι δεν προχώρησε ποτέ το Σάββατο, 05.03.2022, με Ουκρανία και Ρωσία να εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το «σπάσιμο» της συμφωνίας. Τελικά την Κυριακή, 06.03.2022, ανακοινώθηκε και νέα κατάπαυση του πυρός στην Μαριούπολη (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά).

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις καταιγιστικές εξελίξεις

 

Στο Ντνίπρο, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ένα τρένο για να φύγουν 

Πρώτα η αναμονή, μετά οχλαγωγία, αποχαιρετισμοί: χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου, σύμφωνα με τα επίσημα τηλεοπτικά κανάλια, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Οι κάτοικοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα περιμένουν να γίνει το Ντνίπρο «το επόμενο Χαρκίβ», η πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που βομβαρδίζεται από την αρχή του πολέμου.

Εκτός από τους κατοίκους του Ντνίπρο, υπάρχουν πολλοί από το Χαρκίβ και τη Ζαπορίζια που ελπίζουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο. Καθώς οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα, ορισμένοι περιμένουν εδώ και μέρες.

Οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία, από 18 έως 60 ετών, δεν επιτρέπεται να φύγουν, όμως πολλοί πηγαίνουν για να αποχαιρετίσουν τις μητέρες, τις συζύγους και τα παιδιά τους. Οικογένειες που δεν ξέρουν πότε και πού θα ξαναϊδωθούν μοιράζονται ένα ζεστό τσάι μέσα στο κρύο, ενώ πέφτουν χοντρές νιφάδες χιονιού.

«Στέλνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας στο Λβιβ, ίσως και μακρύτερα κι εμείς μένουμε εδώ. Προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί, όμως η κατάσταση είναι φρικτή», είπε ο Αντρέι Κιριτσένκο, 40 ετών, οικοδόμος από το Χαρκίβ.

Το προσωπικό του σταθμού δηλώνει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την άφιξη των τρένων, ούτε για τον προορισμό τους. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ελπίζουν να πάνε στο Λβιβ.

Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει, ούτε πού πηγαίνουν τα τρένα, είπε ένας εθελοντής. «Μπορεί στο Λβιβ, μπορεί στο Ούζχοροντ, στα σύνορα με τη Σλοβακία. Ξέρουμε μόνο ότι πηγαίνουν δυτικά».

«Δεν μ’ ενδιαφέρει πού θα βρεθεί η οικογένειά μου, αρκεί να είναι μακριά από το Χαρκίβ», δηλώνει ο Νικόλα Κιριτσένκοϊ, 44 ετών, οδηγός, που σκοπεύει να επιστρέψει στην πόλη του όταν οι δικοί του επιβιβαστούν στο τρένο. Οι ηλικιωμένοι γονείς του δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και έμειναν στο Χαρκίβ. «Παντού υπάρχουν ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί. Μείναμε σχεδόν για μία εβδομάδα στο υπόγειο και νόμιζα ότι θα σταματούσε, όμως οι επιθέσεις συνεχίστηκαν», πρόσθεσε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβατών, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θα στήσει έναν ειδικό φράχτη για να προστατευθεί το πλήθος. Ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ κάλεσε τους άνδρες που συνωστίζονται για να αποχαιρετίσουν τις οικογένειές τους να μην πλησιάζουν τις αποβάθρες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία και άλλοι τόσοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version