Site icon NewsIT

Πόλεμος στην Ουκρανία – Δραματική έκκληση ΟΗΕ: «Προστατέψτε τους αμάχους»

03.03.2022 | 14:17
Πόλεμος στην Ουκρανία

Χιλιάδες κάτοικοι της Ουκρανίας βιώνουν τον εφιάλτη του πολέμου και αγωνιούν καθώς οι μάχες συνεχίζονται για 8η ημέρα σήμερα (03.03.2022). Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια, απευθυνόμενος στις αντιμαχόμενες πλευρές και κυρίως στην Ρωσία, έκανε έκκληση για προστασία των αμάχων. 

«Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους» στην Ουκρανία και «αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, σε συνέντευξή του στο AFP. «Τώρα που έχουμε τους όρους να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να μας επιτρέψουν να το κάνουμε και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε. 

Υπογράμμισε δε ότι χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το 1,7 δισεκ. που είχε ζητήσει ο οργανισμός ως έκτακτη βοήθεια. Εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» του καθώς η βία «αυξάνεται ολοένα και περισσότερο» και οι μάχες επικεντρώνονται στα αστικά κέντρα.

«Είναι πιθανόν να υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου διότι υπάρχουν επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, κάτι που απαγορεύεται, και υπάρχουν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους, γεγονός που τους εμποδίζει να παρέχουν βοήθεια, κάτι που επίσης απαγορεύεται», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εκεχειρία που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι οι ομάδες παρέμειναν στην Ουκρανία, αν και μετακινήθηκαν.

«Είμαστε συνηθισμένοι να εργαζόμαστε σε εμπόλεμες χώρες, σε περιόδους βίας και για αυτό χρειαζόμαστε προστασία για τους εργαζόμενους μας», τόνισε.

«Συνεργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από την αρχή αυτής της επιχείρησης (…) προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να γίνει με ασφάλεια», επεσήμανε ο Γκρίφιθς.

Οι δύο πλευρές έδωσαν εγγυήσεις, διαβεβαίωσε.

«Όμως οι εγγυήσεις είναι ένα πράγμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαδικασία», εξήγησε. «Πρέπει κάθε μια από τις πλευρές να μας πει πού μπορεί να πάει ένα κονβόι, από ποιον δρόμο, τι ώρα, με ποια βοήθεια και πόσοι άνθρωποι μπορούν να περάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version