Παρασκευή, 22 Νοε.
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μετά το διάγγελμα Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μετά το διάγγελμα Πούτιν

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν και την απόφαση του να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση.

Μετά τις τελευταίες σοβαρές εξελίξεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτο συμβούλιο στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σκληρή απάντηση στον Ρώσο πρόεδρο έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος από έναν και μόνο άνδρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν της Ρωσίας, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση».

Σε ενημέρωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωση ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Η απειλή του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι «απαράδεκτη» τόνισε, επίσης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας μια «νέα κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε.

«Αναμένω ότι (οι υπουργοί) θα συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατιωτική στήριξή μας στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι», συνέχισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει να κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα.

«Απαιτούνται νέες κυρώσεις»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχεται τη διεθνή κατακραυγή για τις αποφάσεις του στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για τις απειλές για πυρηνικό όλεθρο. Απέναντί του μάλιστα δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και χώρες που δεν ανήκουν στη Δύση όπως η Κίνα και η Ινδία που ζήτησαν τερματισμό του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στον πρόεδρο της Ρωσίας. Παράλληλα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι «η ανακοίνωση ψευδοδημοψηφισμάτων και η περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση είναι πράξη απελπισίας». 

«Η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτίμησε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν «νέες κυρώσεις εκ μέρους μας».

Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι δέσμες οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη με την επιβολή νέων μέτρων. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις