Ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε από τη μία μέρα στην άλλη πρόσφυγες εκατομμύρια Ουκρανούς. Την ίδια τύχη είχε και η Ουκρανή νικήτρια του MasterChef, που μαγειρεύει μπορς αλλά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η Όλγκα Μαρτινόφσκα, νικήτρια του MasterChef, εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με την εξάχρονη κόρη της για να γλιτώσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και βρήκε καταφύγιο στην Τσεχία.
Τώρα πια μαγειρεύει σούπες μπορς και άλλα παραδοσιακά πιάτα για να συγκεντρώσει χρήματα για εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία.
Πίσω από έναν πάγκο με την ουκρανική σημαία, σε μια δημοφιλή αγορά με αγροτικά προϊόντα κατά μήκος του ποταμού Βλτάβα, που δεν είναι άλλος από τον ποταμό Μολδάβα που ονομάζεται έτσι στο τμήμα που διασχίζει την Τσεχία, η Μαρτινόφσκα και άλλοι Ουκρανοί πρόσφυγες σερβίριζαν νοστιμιές, ανάμεσά τους και κέικ με παπαρουνόσπορο, πιερόγκι (σ.σ. φαγητό της σλαβικής κουζίνας, που αποτελείται από τηγανητά, γεμιστά ημικυκλικά κομμάτια φύλλου) και χειροποίητα γλυκά.
«Κάνω τη δουλειά μου, αλλά δεν είναι μόνο ότι θέλω να την κάνω εδώ, μπροστά από τον ποταμό στην Πράγα», είπε η Μαρτινόφσκα που στεκόταν δίπλα σε μια ταμπέλα η οποία έγραφε «Φάτε Μπορς, Σώστε την Ουκρανία».
«Συγκεντρώνουμε χρήματα με διαφορετικό τρόπο για να αγοράσουμε τα… απαραίτητα φάρμακα για τους Ουκρανούς που παραμένουν σε θερμά σημεία και τα έχουν πράγματι ανάγκη», είπε.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έξοδος σωτηρίας
Από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία περίπου 300.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τσεχική Δημοκρατία και έχουν ενταχθεί στην ουκρανική κοινότητα που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε σχεδόν 200.000 άτομα.
Σχεδόν 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι κατευθυνόμενοι προς την Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Μαρτινόφσκα, η οποία έχει επίσης διατελέσει κριτής στην εκπομπή MasterChef μετά τη νίκη της, δήλωσε τυχερή που βρήκε ασφάλεια σε φίλους της στην Πράγα και θέλει να βοηθήσει όσους έμειναν πίσω στην Ουκρανία.
Τι είναι το Μπορς
Το Μπορς (borscht, borsch ή borshch) είναι ουκρανική σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα.
Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν πορτοκαλόχρωμη απόχρωση ή ξινολάπαθο (Rumex acetosa, щавель – πράσινο μπορς).
Πίνακας περιεχομένων:
1 Καυτερό και δροσερό μπορς
2 Προέλευση και πολιτισμοί
3 Παραπομπές
4 Δικτυακοί τόποι
Καυτερό και δροσερό μπορς
Υπάρχουν δύο κύριες παραλλαγές του μπορς που αναφέρονται γενικά ως καυτερή και κρύα. Βασίζονται γενικώς στα κοκκινογούλια, αλλά ετοιμάζονται και σερβίρονται διαφορετικά.
Το καυτερό μπορς, το πλέον δημοφιλές είναι μια πηκτή σούπα με πολλά ευκαιριακά συστατικά, αναλόγως τη συνταγή που ακολουθεί κάθε εθνική κουζίνα. Στα συστατικά περιλαμβάνονται καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, μανιτάρια, και κρεατικά (κοτόπουλο, χοιρινό, ή μοσχάρι). Στην απλούστερη εκδοχή του είναι συνήθως ζωμός βοδινών οστών με παστά λαχανικά – παστά για λόγους συντήρησης στον βαρύ ρωσικό χειμώνα – και πατάτες κομμένες σε κύβους.
Το δροσερό μπορς απαντάται συνήθως στην κουζίνα των Εβραίων Ασκενάζι και σε άλλες κουζίνες του δυτικού κόσμου. Είναι μια απλή γλυκιά στη γεύση σούπα με ψιλοκομμένα παντζάρια σε χυμό λεμονιού και μέντας με κρεμμύδια και ζάχαρη. Σε μία από της ποικιλίες του το δροσερό μπορς γίνεται με την ήπια ρωσική μπύρα Κβας.
Προέλευση και πολιτισμοί
Το μπορς θεωρείται ότι προήλθε από την Ουκρανία. Είναι, επίσης, τμήμα της τοπικής διατροφής των ανατολικοευρωπαίων, καθώς και εθνικών ομάδων της κεντρικής Ευρώπης. Η σούπα ονομάζεται μπαρσιάι στη Λιθουανική, και συχνά αποδίδεται ως μπροστς στη Γερμανική (στην ανατολική Ρωσία ονομάζεται μπαρτς), μπορστς στη Ρωσική και Ουκρανική και μπορς στη Ρουμανική.