Πέμπτη, 18 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι Μπόρις Τζόνσον εκφράζει ότι η Ρωσία θα αναπτύξει χημικά όπλα

Ουκρανία: «Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» η αναγνώριση της ανεξαρτησίας, λέει ο Μπόρις Τζόνσον
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους», είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.

«Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία».

Ανησυχία και από τις ΗΠΑ για τα χημικά

Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διαθέτει εργαστήρια βιοπολέμου στην Ουκρανία, κάτι που απέρριψε η Ουάσιγκτον, κάνοντας λόγο για «παράλογους ισχυρισμούς» ενώ παράλληλα προειδοποίησε από τη μεριά της ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε τους ρωσικούς ισχυρισμούς «παράλογους» και είπε ότι η Μόσχα είναι «που έχει μακρά και καλά τεκμηριωμένη ιστορία χρήσης χημικών όπλων», με αναρτήσεις στο Twitter.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι, όπως ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, είπε η Ψάκι. «Τώρα που η Ρωσία έκανε αυτούς τους ισχυρισμούς, θα πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή για ενδεχόμενη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία ή για επιχείρηση παραπληροφόρησης», ανέφερε η Ψάκι, υπενθυμίζοντας τις «απόπειρες δολοφονίας και δηλητηρίασης» των πολιτικών εχθρών του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως για παράδειγμα του Αλεξέι Ναβάλνι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Ο Νεντ Πράις, μάλιστα, 
Τους ρωσικούς ισχυρισμούς κατήγγειλαν, επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εφευρίσκει ψευδή προσχήματα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δικές της φρικτές ενέργειες στην Ουκρανία» και είπε ότι η Ουάσιγκτον «συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα, και δεν αναπτύσσει ούτε κατέχει τέτοια όπλα πουθενά».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, έκανε λόγο για «παράλογες», «γελοίες» και «κακοήθεις» ρωσικές κατηγορίας. «Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι κλασική ρωσική προπαγάνδα», είπε στους δημοσιογράφους.

«Η Ουκρανία διέγραψε στοιχεία»

Και η Ουκρανία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, όπως δήλωσε και ένας εκπρόσωπος του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι το Κίεβο «αρνείται αυστηρά κάθε τέτοιο ισχυρισμό». Η Μόσχα δεν έχει απαντήσει έως τώρα.

Όμως, νωρίτερα χθες Τετάρτη, η Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε την Ουάσιγκτον να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι έχει στην κατοχή της έγγραφα που δείχνουν ότι το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας είχε καταστρέψει δείγματα πανώλης, χολέρας, άνθρακα και άλλων παθογόνων παραγόντων πριν τις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία.

Η Ζαχάροβα είπε ότι τα έγγραφα που ανακάλυψαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία δείχνουν «μια επείγουσα προσπάθεια να διαγραφούν στοιχεία στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων» που χρηματοδοτούνται από το Πεντάγωνο.

https://twitter.com/mfa_russia/status/1501513801614729224

«Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι τα συστατικά βιολογικών όπλων αναπτύχθηκαν σε βιοεργαστήρια της Ουκρανίας που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας. Η έκτακτη καταστροφή επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων στις 24 Φεβρουαρίου ήταν ένα απαραίτητο βήμα με στόχο την απόκρυψη του γεγονότος ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είχαν παραβιάσει το Άρθρο 1 της Σύμβασης για τα Βιολογικά και Τοξινικά Όπλα».

Στο… παιχνίδι και η Κίνα κατά των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε προχθές ότι «οι ΗΠΑ έχουν υπό τον έλεγχό τους 336 εργαστήρια σε 30 χώρες, εκ των οποίων τα 26 είναι μόνο στην Ουκρανία» και τις κάλεσε «να δώσουν πλήρη απολογισμό των βιολογικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να υποβληθούν σε πολυμερή επαλήθευση».

«Οι συνάδελφοί μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που συνεργάζονται με την ουκρανική κυβέρνηση είπαν ότι δεν γνωρίζουν οποιαδήποτε δραστηριότητα εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις της από τη διεθνή συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ή βιολογικών όπλων», είπε, από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντιζαρίκ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις