Site icon NewsIT

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Φρούριο» το Κίεβο με τους κατοίκους του αποφασισμένους να το υπερασπιστούν

09.03.2022 | 03:39
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Φρούριο» το Κίεβο με τους κατοίκους του αποφασισμένους να το υπερασπιστούν

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, οπότε ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κάτοικοι του Κιέβου ζούσαν μία φυσιολογική ζωή. Η ρωσική εισβολή τα άλλαξε όλα και στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Αγωνιζόμενοι κυριολεκτικά για τη ζωή τους, πολίτες, που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μετατράπηκαν σε εθελοντές στρατιώτες. Βοήθησαν στην κατασκευή οδοφραγμάτων με στρατιωτική ακρίβεια – και τώρα τα επανδρώνουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN από το Κίεβο, τάφροι διατρέχουν βαθιά μέσα το δάσος που περιβάλλει τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην πρωτεύουσα από το νότο. Οι ενισχυμένες εναλλακτικές θέσεις είναι έτοιμες για ό,τι ακολουθήσει. Τεράστια μεταλλικά αντιαρματικά εμπόδια γνωστά ως «οι σκαντζόχοιροι» λόγω του αιχμηρού σχήματος τους, τοποθετούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά μήκος του δρόμου. Και πρόχειρα μπλόκα από σάκους άμμου και τεράστιους τσιμεντόλιθους στέκονται σε κάθε έξοδο.

Οι κάτοικοι του Κιέβου είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πόλη τους!

Kiev: la stratégie des barricades

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν, η αποφασιστικότητα των κατοίκων της είναι εμφανής – με πολλούς να εμφανίζονται με καλή διάθεση. Μερικοί κάνουν το σημάδι της νίκης. Η μπλε και κίτρινη σημαία διακρίνεται παντού.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες εθελοντές στη μάχη κατά της ρωσικής εισβολής 

Σε ένα σημείο ελέγχου καθ’ οδόν προς το Κίεβο την Τρίτη (08.03.2022), εθελοντές υπερασπιστές μοίραζαν λουλούδια σε γυναίκες στα αυτοκίνητά τους για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πολλοί εθελοντές δεν φαίνεται να είναι ντυμένοι αρκετά ζεστά για τον παγωμένο καιρό. Φορούν πολιτικά ρούχα, με μεγάλα παλτά και φούτερ μια ανεπίσημη στολή. Το παντελόνι τους είναι ως επί το πλείστον πράσινο, μαύρο ή μοτίβο καμουφλάζ – όχι στρατιωτικού τύπου – αλλά στο μοτίβο που παραπέμπει στο κυνήγι. Μερικοί, αλλά όχι όλοι οι εθελοντές, είναι οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια και μεγάλα μαχαίρια.

Ο Oleksiy Goncharenko, ένας εθελοντής που επανδρώνει μία από τις αμυντικές θέσεις στο Κίεβο, είπε στο CNN ότι εργάζεται σε βάρδιες τεσσάρων ωρών στο σημείο ελέγχου. Το πρόσωπό του είναι κόκκινο από το κρύο. «Δεν πειράζει. Απλά κάνει κρύο», λέει, προσθέτοντας ότι «οι ντόπιοι μας δίνουν σούπες και άλλα».

Σχεδόν 40.000 εθελοντές εντάχθηκαν στις Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας τις πρώτες δύο ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Μόνο στο Κίεβο, 18.000 έπιασαν όπλα όταν οι αρχές κάλεσαν εθελοντές και εφέδρους να το κάνουν.

Όσοι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στις δυνάμεις (σ.σ. τόσοι πολλοί προσφέρθηκαν…) βοηθούν με άλλους τρόπους.

Φτιάχνουν μολότοφ, ράβουν δίχτυα παραλλαγής για οδοφράγματα, μοιράζουν φαγητό, ζεστά ροφήματα και τσιγάρα σε όσους φρουρούν. Συγκεντρώνουν χρήματα για τον στρατό, χτίζουν περισσότερα οδοφράγματα και ακόμη και ζωγραφίζουν πάνω από τα σήματα κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να μπερδέψουν τις δυνάμεις εισβολής…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version