Ποινές κάθειρξης για τους λιποτάκτες και απονομή ιθαγένειας σε όσους αλλοδαπούς υπηρετήσουν τον στρατό της Ρωσίας είναι μεταξύ άλλων οι νομοθετικές τροποποιήσεις που υπέγραψε σήμερα (24.9.2022) ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά το διάγγελμά του για μερική επιστράτευση.
Μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, που αφορά δεκάδες χιλιάδες εφέδρους και προκάλεσε πρωτοφανές κύμα αποχωρήσεων από τη Ρωσία, ο πρόεδρος της χώρας υπέγραψε σήμερα τις νομοθετικές τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.
Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα.
Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσεις προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ