Site icon NewsIT
07:55 | 03.05.23

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ θα δώσει 1 δισ. ευρώ για την παραγωγή οβίδων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ θα δώσει 1 δισ. ευρώ για την παραγωγή οβίδων

FILE PHOTO: A Ukrainian service member from a 3rd separate assault brigade of the Armed Forces of Ukraine, carries a shell as they prepare to fire a howitzer D30 at a front line, amid Russia's attack on Ukraine, near the city of Bakhmut, Ukraine April 23, 2023. REUTERS/Sofiia Gatilova/File Photo

Newsit Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα (03.05.2023) τη δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού για να δοθεί ώθηση στη δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μπορούν να παράγονται ένα εκατομμύριο οβίδες τον χρόνο, ώστε να αναπληρωθούν τα αποθέματα των ένοπλων δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών και παράλληλα να προσφερθεί υλική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Είμαι βέβαιος ότι σε 12 μήνες, θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγική μας δυνατότητα στο ένα εκατομμύριο οβίδες ετησίως στην Ευρώπη», τόνισε χθες Τρίτη ο επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν. Η πρόταση αποτελεί την τρίτη φάση του σχεδίου δράσης το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου, με σκοπό να προσφερθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών στην Ουκρανία μέσα σε 12 μήνες και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα των ευρωπαϊκών κρατών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όριά τους.

Προβλέπει χρηματοδοτήσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα 260 εκατ. εκ των οποίων θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Θα επιτρέψει συγχρηματοδότηση επενδύσεων των βιομηχανιών για να αυξηθεί η παραγωγή σε εργοστάσια στην ΕΕ.

Περίπου δεκαπέντε επιχειρήσεις σε ένδεκα κράτη μέλη παράγουν πυρομαχικά του είδους αυτού.

Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες όμως «δεν έχουν σήμερα το απαιτούμενο παραγωγικό δυναμικό για να καλύψουν τις ανάγκες (…) της Ουκρανίας και των κρατών μελών μας. Αλλά μπορούν όλες να το αποκτήσουν», σύμφωνα με τον κ. Μπρετόν, που περιόδευσε σε εγκαταστάσεις των σημαντικότερων κατασκευαστριών πυρομαχικών της ΕΕ.

«Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στη βιομηχανική μας βάση για να προσαρμοστεί στις ανάγκες συρράξεων υψηλής έντασης», εξήγησε.

«Ο τρέχων ρυθμός δεν επιτρέπει να υποστηριχθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, που καταναλώνει περισσότερα (πυρομαχικά) από όσα παράγει η ΕΕ», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος κράτους μέλους.

Η πρόταση δεν έχει σκοπό να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας, που προετοιμάζεται να εξαπολύσει αντεπίθεση με σκοπό να ανακαταλάβει εδάφη που έχουν κυριεύσει οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

«Για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα, πρέπει να συνεχίσουμε να αντλούμε από τα αποθέματά μας», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Μετά την έκκληση που απηύθυνε την 9η Φεβρουαρίου ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χώρες μέλη της ΕΕ προμήθευσαν την Ουκρανία με σχεδόν 40.000 οβίδες και πάνω από χίλιους πυραύλους για αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μπόρεσε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο τα δεδομένα αυτά αφορούν μόνο τα αιτήματα αποζημίωσης που έχουν υποβληθεί από κράτη μέλη, και δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των παραδόσεων, που καλύπτεται από στρατιωτικό απόρρητο, εξηγεί.

Προβλέπεται κονδύλι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εν είδει αποζημίωσης για πυρομαχικά που αντλούνται από τα αποθέματα των στρατών κρατών μελών.

Δεύτερο κονδύλι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα αξιοποιηθεί για τη συγχρηματοδότηση αγορών από κοινού οβίδων 155 χιλιοστών προοριζόμενων για την Ουκρανία. Οι παραγγελίες θα δοθούν τον Σεπτέμβριο σε βιομηχανίες που παράγουν στην ΕΕ και στη Νορβηγία.

Τα ποσά που θα διατεθούν σκοπό έχουν να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτονομία στην παραγωγή πυρομαχικών και να αποκτήσει η βιομηχανία της τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες συρράξεων υψηλής έντασης, όπως αυτή στην Ουκρανία. «Ως προς την άμυνα, οι βιομηχανίες μας πρέπει να περάσουν πλέον σε λειτουργία πολεμικής οικονομίας», επέμεινε ο Τιερί Μπρετόν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον πρόεδρο της Τσεχίας Πετρ Πάβελ στην Πράγα –ο νέος πρόεδρος, στρατηγός ε.α., μόλις επέστρεψε από επίσκεψη στην Ουκρανία– πως το ζήτημα πάνω απ’ όλα είναι η «ταχύτητα» της παραγωγής, επαναλαμβάνοντας την λέξη αυτή τρεις φορές.

Η πρόταση της Κομισιόν υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version