Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παρέλαση – μήνυμα του Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης

Κάθε χρόνο, η 9η Μαΐου και η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, γιορτάζεται στη Ρωσία με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Φέτος αυτή η παρέλαση και κυρίως η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκτούν άλλη «βαρύτητα» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

77 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 77 χρόνια αφού η ναζιστική Γερμανία ηττήθηκε και παραδόθηκε άνευ όρων, ένας άλλος πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να εξαλείψει, όπως ισχυρίζεται, τον ναζισμό.

«Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγες ώρες πριν από την στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, κατά την οποία θα απευθύνει την ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα κάνει επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, βγάζοντας στο «δρόμο» και τα πυρηνικά της Ρωσίας.

Οι εικόνες των τελευταίων ημέρων από τις πρόβες στην Κόκκινη Πλατεία «έδειξαν» το τι προετοιμάζει η Μόσχα για τη φετινή παρέλαση της Ημέρας της Νίκης.

Δίπλα από το Κρεμλίνο, μπροστά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, στην ιστορική Κόκκινα Πλατεία της Μόσχας, θα παρελάσουν 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου!

moscow rehearsal

Εκείνο όμως που αφορά τους πάντες είναι το τι πρόκειται να πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του: θα κηρύξει γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία; Θα ανακοινώσει τη… συντέλεια, όπως είχε μεταδώσει πριν από μερικές μέρες τo Reuters;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοινώσει και επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί από την 24η Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εισβολή, η Ρωσία τη χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση». Στην περίπτωση που επιλέξει την κήρυξη του πολέμου (επίσημα), ο Πούτιν θα μπορεί έτσι να καλέσει επιπλέον εφέδρους και να διατάξει τη μαζική κινητοποίηση στρατεύσιμων, προκειμένου να δώσει ώθηση στον ρωσικό στρατό που φαίνεται να έχει… σκαλώσει. Γι’ αυτό και θέλει μια… αιτία για να κηρύξει γενική επιστράτευση.

Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακοινώνει τη νίκη της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Ζελένσκι: Μόνο να σκοτώνουν ξέρουν

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της χώρας του, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε, όπως είπε τον θάνατο 60 αμάχων, σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη».

«Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα)».

«Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, επιμένοντας στον βομβαρδισμό του σχολείου το Σάββατο όπου είχαν καταφύγει δεκάδες άμαχοι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκρούστηκαν αεροπλάνα στο αεροδρόμιο «Ρόναλντ Ρίγκαν» της Ουάσινγκτον – Δεν υπάρχουν τραυματίες
Στις 19 Ιανουαρίου, εξαιτίας της σύγκρουσης στρατιωτικού ελικοπτέρου Black Hawk με αεροσκάφος της «American Airlines» κοντά στο «Ρόναλντ Ρίγκαν» 67 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους
Αεροπλάνα στο αεροδρόμιο «Ronald Reagan» των ΗΠΑ
ΗΠΑ και Ρωσία χαρακτήρισαν εποικοδομητικές τις συνομιλίες τους στην Κωνσταντινούπολη για τις διπλωματικές τους αποστολές
Oι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της επανέναρξης των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την επέκταση των επιχειρηματικών δεσμών και επαφών
Οι σημαίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ
Ο Πάπας Φραγκίσκος στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για πρώτη φορά μετά τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του
Μέχρι αύριο θα γίνει γνωστό αν ο 88χρονος Ποντίφικας θα μπορέσει να χοροστατήσει στις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας του Καθολικού Πάσχα, το οποίο φέτος συμπίπτει με το Ορθόδοξο
Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφωνεί το μήνυμά του «Urbi et Orbi» (Προς την πόλη και τον κόσμο) στην πλατεία του Αγίου Πέτρου