Η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας σήμερα Τρίτη (15.11.2022), τους πρώτους μετά από αρκετές ημέρες που ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί την αντεπίθεσή του και έχει αναγκάσει τα στρατεύματά της σε ταπεινωτικές υποχωρήσεις στα νότια.
Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν πάλι σε όλη την Ουκρανία λίγο πριν από τις 15:30 (τοπική ώρα) και λίγα λεπτά αργότερα, άρχισαν να ακούγονται εκρήξεις από τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο, την Λβιβ στα δυτικά και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά. Από τους βομβαρδισμούς κόπηκε το ρεύμα στη μισή πρωτεύουσα και σε πολλές άλλες περιοχές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο κτίρια κατοικιών επλήγησαν στη συνοικία Πετσέρσκ. Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε μερικούς πυραύλους πάνω από το Κίεβο», ανέφερε λίγο αργότερα για τους βομβαρδισμούς στο Telegram ο δήμαρχος, Βιτάλι Κλίτσκο.
Αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα πενταώροφο κτίριο να φλέγεται, την ώρα που στο στόχαστρο της Ρωσίας τέθηκαν και άλλες πόλεις.
Another massive missile attack on Ukraine.
— Serhiy Prytula (@serhiyprytula) November 15, 2022
russia is obviously a failed state, but with a lot of weapons left. They should be defeated and punished, not appeased and accepted worldwide! pic.twitter.com/mir7MCVTA3
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικότερα, στα βορειοδυτικά, «επίθεση με πύραυλο εναντίον του βιομηχανικού τομέα στο Χάρκοβο», έγραψε στο Telegram ο Ιγκόρ Τερέχοφ, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ο οποίος είπε πως επλήγησαν σημαντικές υποδομές και πως έχει διακοπεί η λειτουργία ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς και του μετρό στην πόλη.
Και δυτικά, «εκρήξεις ακούστηκαν στην Λβιβ. Παραμείνετε όλοι στα καταφύγια!» κάλεσε τους πολίτες στο Telegram ο ομόλογός του στην Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, ο οποίος διευκρίνισε πως «ένα μέρος της πόλης είναι χωρίς ηλεκτρικό».
Επλήγησαν επίσης οι πόλεις Ρίβνε (δυτικά), Κρίβιι Ριχ και Πολτάβα (κέντρο), Οδησσός (νότια) και Ζιτόμιρ (βόρεια) ενώ ο Βιτάλι Κλίτσκο επιβεβαίωσε ότι το μισό Κίεβο είναι χωρίς ρεύμα και είπε, επίσης, ότι από τα πλήγματα ανασύρθηκε ένας νεκρός στη συνοικία Πετσέρσκ της πρωτεύουσας.
Πρώτοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο μετά από έναν μήνα
Τα προηγούμενα πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα είχαν σημειωθεί στις 10 και 17 Οκτωβρίου και είχαν στοχοποιήσει κυρίως, όπως και αλλού στη χώρα, τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.
Τότε η Μόσχα είχε πει πως αυτά τα «μαζικά» πλήγματα ήταν αντίποινα για τη μερική καταστροφή της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.
Αυτή τη φορά τα πλήγματα στοχοθέτησαν το Κίεβο, τέσσερις ημέρες μετά την ταπεινωτική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χερσώνας, μεταξύ των οποίων και από την ομώνυμη πρωτεύουσά της, έπειτα από κατοχή σχεδόν εννέα μηνών.
Σε μια άλλη ένδειξη των δυσκολιών που συναντούν επί του εδάφους, οι κατοχικές αρχές στην επαρχία της Χερσώνας, την προσάρτηση της οποίας έχει ανακοινώσει η Μόσχα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από μια άλλη πόλη, τη Νόβαγια Καχόφκα, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου ότι τη βομβαρδίζουν.
https://twitter.com/IntelRepublic/status/1592537134430564352
Η πόλη αυτή βρίσκεται στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου, όπου αναδιπλώθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα αδυνατώντας να κρατήσουν τη δεξιά (δυτική) όχθη.
Οι ρωσικές κατοχικές αρχές δεν ανέφεραν ωστόσο αν ο ρωσικός στρατός παραμένει στην πόλη ή αν υποχωρεί επίσης.
Τα… παράπονα των κατοχικών δυνάμεων
Μετά τη ρωσική υποχώρηση στις 11 Νοεμβρίου από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, «η Νόβα Κάχοβκα βρέθηκε υπό τα άμεσα πυρά του βαρέος πυροβολικού και των ολμοβόλων των ουκρανικών δυνάμεων», δήλωσε η κατοχική διοίκηση.
«Η ζωή στην πόλη έχει γίνει επικίνδυνη», πρόσθεσε, λέγοντας πως «χιλιάδες» κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει.
Η πόλη βρίσκεται κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόβκα, που κατελήφθη από τους Ρώσους στις αρχές της επίθεσής τους στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και έχει μεγάλη σημασία για την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που βρίσκεται πιο νότια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε στο παρελθόν τις δυνάμεις της Μόσχας ότι «ναρκοθέτησαν» το φράγμα και τις μονάδες το σταθμού προσθέτοντας ότι αν το φράγμα εκραγεί, «τουλάχιστον 80 κοινότητες» θα πλημμύριζαν.
Σύμφωνα με το Κίεβο, μια καταστροφή αυτής της υποδομής θα είχε επίσης μια επίπτωση στην παροχή νερού σε όλο τον νότο της Ουκρανίας και θα μπορούσε να επηρεάσει την ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που αντλεί νερό από την τεχνητή λίμνη των 18 εκατ. κυβικών μέτρων του φράγματος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ