Το Κίεβο δέχεται αδιάκοπη επίθεση εδώ και ώρες και από νωρίς το πρωί φάνηκε η διάθεση της Ουκρανίας να κάνει ό,τι μπορεί, σε επίπεδο συμβιβασμού, για να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας. Πρώτα, δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει την ουδετερότητα. Και μετά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Και αφού ο Ζελένσκι έκανε το πρώτο βήμα και ο Πούτιν απάντησε μέσω… Κίνας ότι δέχεται, ήρθε και η δήλωση του εκπροσώπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εξέλιξη έρχεται ύστερα από μια σειρά γεγονότων στη «σκιά» της επίθεσης που δέχεται εδώ και ώρες το Κίεβο, με τη Ρωσία να προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και τις δυνάμεις της χώρας να προσπαθούν να αντισταθούν.
«Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ», ήταν το πρώτο… βήμα του συμβιβασμού από πλευράς της Ουκρανίας και το έκανε, μιλώντας στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.
«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον πρόεδρο της Ρωσίας για ακόμη μια φορά: Γίνονται μάχες σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε να συζητήσουμε για να σταματήσουμε τους θανάτους», ήταν το δεύτερο βήμα και έγινε από τον ίδιο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαπραγματεύσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Πούτιν δεν… έκανε τον Κινέζο
Λίγη ώρα μετά την πρόταση του Ουκρανού προέδρου, το «ναι» του Βλαντιμίρ Πούτιν σε συζητήσεις ήρθε μέσω… Κίνας!
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλόβαθμες συνομιλίες με την Ουκρανία. Και αυτό το ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κίνα αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «εισβολή» τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να επικρίνει τη Μόσχα παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων από τον ρωσικό στρατό.
Ο Πούτιν δήλωσε στο Σι ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προωθούνται ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου.
Ο Σι κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να εγκαταλείψουν τη λογική του Ψυχρού Πολέμου, να σεβαστούν τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών και να σχηματίσουν έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλειας μέσω διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Λαβρόφ: Μόνο χωρίς εχθροπραξίες
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε διαμηνύσει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο ανά πάσα στιγμή αφού καταθέσουν τα όπλα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Και αυτό το είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Σεργκέι Περεσάντα και τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο.
«Για συνομιλίες είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή, μόλις οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανταποκριθούν στην έκκληση του προέδρου μας, σταματήσουν την αντίσταση και καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ετοιμάζεται να τους επιτεθεί, κανείς δεν ετοιμάζεται να τις καταπιέσει, ας επιστρέψουν στις οικογένειες τους, και ας δώσουμε μαζί στον ουκρανικό λαό την δυνατότητα να επιλέξει μόνος του την τύχη του».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «η Ρωσία θα εξασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» και ότι είναι υπέρ του να επιλέξει ελεύθερα το μέλλον της.