Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις εξαπέλυσε η Ρωσία – Χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου στα καταφύγια

Η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία τη Δευτέρα (26.08.2024), σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους.

Η μεγαλύτερη μαζική επίθεση των τελευταίων εβδομάδων της Ρωσίας κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, έπληξε το ενεργειακό σύστημα της χώρας, βυθίζοντάς την στο «σκοτάδι και το κρύο», ενόψει του χειμώνα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ βομβαρδίστηκαν ενεργειακές εγκαταστάσεις σε εθνικό επίπεδο, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Διακοπές ρεύματος και διακοπές ύδρευσης αναφέρθηκαν σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του Κιέβου, καθώς η επίθεση είχε στόχο κρίσιμες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας σε τουλάχιστον 10 περιοχές.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της δραματικά στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από τον Μάρτιο, ενώ πρόκειται για στρατηγική που ακολούθησε από νωρίς στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Όπως μετέδωσε το BBC, οι επιθέσεις με πυραύλους και drones έπληξαν περισσότερες από τις μισές περιοχές της χώρας, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια.

KYIV ATTACK REUTERS

KYIV ATTACK REUTERS

KYIV ATTACK REUTERS

Η Ουκρανή βουλευτής, Lesia Vasylenko, ανέφερε ότι παρά τα πλήγματα που δέχεται η Ουκρανία παραμένει «δυνατή», τονίζοντας ότι το σύστημα αεράμυνας της χώρας λειτουργεί.

Η Ουκρανή πολιτικός σημείωσε παράλληλα ότι «ο στόχος που επιδιώκει τώρα η Ρωσία, είναι να στοχεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες υποδομές ώστε να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει στο σκοτάδι και στο κρύο κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα».

KYIV ATTACK REUTERS

KYIV ATTACK REUTERS

Ποιες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι στόχευσε τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές στις νυχτερινές εναέριες επιθέσεις της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι ο ενεργειακός τομέας της χώρας έχει υποστεί «μεγάλη ζημιά».

Επιθέσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αναφερθεί σε 10 περιοχές σε όλη την Ουκρανία, από το Rivne και το Volyn στα βορειοδυτικά, έως τη Zaporizhzhia στα νοτιοανατολικά.

Οι αρχές του Κιέβου λένε ότι στόχος ήταν οι υποδομές ενέργειας και νερού, συμπεριλαμβανομένου ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή, όπου ένα φράγμα υπέστη ζημιές.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι έπληξε υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα περιφέρειες της Ουκρανίας και σταθμούς συμπίεσης αερίου σε τρεις περιοχές

Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε έκτακτες διακοπές ρεύματος για να διατηρήσει το σύστημα σε λειτουργία.

Διακοπές ρεύματος και διακοπές ύδρευσης αναφέρονται σε πολλές περιοχές, μεταξύ άλλων και σε περιοχές του Κιέβου.

Η γειτονική Μολδαβία, της οποίας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με το δίκτυο της Ουκρανίας, ανέφερε επίσης μικρές διακοπές στο δίκτυό της.

πληροφορίες και από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines