Μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα και εμπορευμάτων από τη Ρωσία, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πέμπτο πακέτο οικονομικών και ατομικών κυρώσεων που αποφάσισε να επιβάλλει το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ στη Ρωσία, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου.
Στα συμφωνηθέντα του πακέτου κυρώσεων περιλαμβάνονται μέτρα που έχουν σκοπό να ενισχύσουν την πίεση στην κυβέρνηση της Ρωσίας αλλά και στην οικονομία της ώστε να περιοριστούν οι πόροι του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, τον οποίο ονομάζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει:
- απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς άνθρακα και άλλων στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ, εάν προέρχονται από τη Ρωσία ή εξάγονται από τη Ρωσία, από τον Αύγουστο του 2022. Οι εισαγωγές άνθρακα στην ΕΕ ανέρχονται επί του παρόντος σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
- απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ σε πλοία υπό ρωσική σημαία. Υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια.
- απαγόρευση οποιασδήποτε ρωσικής και λευκορωσικής επιχείρησης οδικών μεταφορών έτσι ώστε να μην μεταφέρονται εμπορεύματα οδικώς εντός της ΕΕ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εξαιρέσεις για ορισμένα προϊόντα, όπως φαρμακευτικά, ιατρικά, γεωργικά και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του σίτου καθώς και για οδικές μεταφορές για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
- περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών, με στόχο τα καύσιμα αεριωθουμένων και άλλα αγαθά, όπως κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, ηλεκτρονικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, λογισμικό, ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς και νέες απαγορεύσεις εισαγωγών προϊόντων, όπως: ξύλο, τσιμέντο, λιπάσματα, θαλασσινά και οινοπνευματώδη ποτά.
- μια σειρά στοχευμένων οικονομικών μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και στο κλείσιμο των κενών, όπως: γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη, αποκλεισμός κάθε χρηματοδοτικής στήριξης σε ρωσικούς δημόσιους φορείς.
Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες των οποίων τα προϊόντα ή η τεχνολογία έπαιξαν ρόλο στην εισβολή, ολιγάρχες και επιχειρηματίες, υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, υποστηρικτές της παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών καθώς και σε μέλη οικογενειών ατόμων που έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν καταστρατηγούνται.
Επιπλέον, επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Μετά την κατάργηση του SWIFT, αυτές οι τράπεζες θα υπόκεινται πλέον σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν πλήρως από τις αγορές της ΕΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωών και τραυματισμό αμάχων», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.
Τονίζεται ότι «τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».
Απαιτείται από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι σχετικές νομικές πράξεις θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Μπορέλ: Ισχυρή διεθνή απάντηση στην παραβατικότητα της Ρωσίας
Η κλίμακα και η σοβαρότητα των παραβιάσεων από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου απαιτούν ισχυρή και ενωμένη διεθνή απάντηση τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μετά την έγκριση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την αναστολή των δικαιωμάτων συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ψηφοφορία δείχνει τη σαφή αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει υπεύθυνη τη Ρωσία αναφέρει ο κ. Μπορέλ και προσθέτει ότι είναι επίσης μια ισχυρή επίδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό και όλους τους άλλους ανθρώπους που πλήττονται από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
«Είναι καιρός η ρωσική κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και να τερματίσει αμέσως τον παράλογο ανθρώπινο πόνο» καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ