Δεν πρόλαβε να σταματήσει ο ένας… συναγερμός για το Τσέρνομπιλ και “ήχησε” ο δεύτερος. Και μάλιστα λίγο αφού είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του θρυλικού πυρηνικού σταθμού!
Το νέο πρόβλημα στο Τσέρνομπιλ προκλήθηκε όταν γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό επλήγη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo.
Οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει χθες την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, που χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για την διατήρηση των συνθηκών ασφαλείας στους χώρους αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων.
«Αλλά, πριν από την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, οι δυνάμεις κατοχής την έπληξαν και πάλι», ανακοίνωσε η διαχειρίστρια των εγκαταστάσεων Ukrenergo στο Facebook.
Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση προς τον πυρηνικό σταθμό στο σύνολό της, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για την αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ukrenergo δηλώνει συγκεκριμένα ότι οι τεχνικοί της επισκεύασαν γραμμή υψηλής τάσης που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα τον σταθμό του Τσερνόμπιλ και την πόλη Σλαβούτιτς. Αφού η γραμμή αυτή έχει υποστεί εκ νέου βλάβες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα χρειασθεί να επιστρέψουν οι τεχνικοί για να επισκευάσουν τις νέες βλάβες.
Προς το παρόν, η Μόσχα δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες. Μετά την πρώτη διακοπή της ηλεκτροδότησης, η Ρωσία είχε καταγγείλει ουκρανική «προβοκάτσια».
Ο αντιδραστήρας no.4 του σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη το 1986, προκαλώντας την χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην Ιστορία της πυρηνικής ενέργειας. Είναι καλυμμένος με διπλή σαρκοφάγο. Το ένα επίπεδο κατασκευάσθηκε από τους Σοβιετικούς, παρουσίασε ρωγμές και καλύφθηκε από σύγχρονη κατασκευή που εγκαινιάσθηκε το 2019.
Οι τρεις άλλοι αντιδραστήρες του σταθμού παροπλίσθηκαν σταδιακά, ο τελευταίος το 2000.
Σύστημα ψύξης που λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία για την ψύξη του χρησιμοποιημένου ραδιενεργού καυσίμου που είναι αποθηκευμένο στην πισίνα του σταθμού.
Με δεδομένο τον χρόνο που έχει παρέλθει από το δυστύχημα του 1986, «το θερμικό φορτίο της πισίνας και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι επαρκείς για να διασφαλίσουν αρκετή διαφυγή θερμότητας χωρίς ηλεκτρική ενέργεια», είχε ανακοινώσει στις 9 Μαρτίου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).