Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα κόλαση στο Κίεβο – 137 οι νεκροί από τη ρωσική εισβολή

εισβολή στην Ουκρανία

Ο στρατός της Ρωσίας έχει ήδη προελάσει στην Ουκρανία. Αυτή είναι η παραδοχή του ουκρανικού γενικού επιτελείου 24 ώρες μετά την έναρξη της εισβολής.

Το Κίεβο τελεί υπό ασφυκτική πολιορκία, αφού φαίνεται ότι στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να κατακτήσει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό. Όχι μόνο για να κάνει επίδειξη δύναμης, αλλά για να αναγκάσει τον Ζελένσκι να υποταχθεί στα «θέλω» της Ρωσίας.

Εκτός από το Κίεβο, ο στόχος των Ρώσων, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, είναι να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα.

Με 137 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί σε 24 ώρες εχθροπραξιών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι μάχες δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή. Συνεχίζονται στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο, στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, δυτικά του Κιέβου κι αλλού. Η μεγαλύτερη δίνεται, φυσικά, στο Κίεβο, όπου το πρωί ήχησαν ξανά οι σειρήνες… 

https://twitter.com/davcafoto/status/1497093952134070273?s=20&t=Gro_DqM2ledFMzYOhdfoHg

https://twitter.com/PatilSushmit/status/1497092895718854660?s=20&t=_Q-kn9rgzDcnu-A62YrZXw

Νύχτα κόλαση στο Κίεβο

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κέντρο του Κιέβου. Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας. Σε φωτογραφία που ανέβασε ο Κλίτσκο φαίνονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες». Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία μεν, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Στην Ουκρανία δρουν 60 τάγματα του ρωσικού στρατού, ευέλικτες, ταχύτατα μετακινούμενες μονάδες με 600 ως 1.000 άνδρες. Ουκρανικές πηγές υπολογίζουν ότι είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κάπου 90 ρωσικά τάγματα ενόψει της εισβολής.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 160 πυραύλους κατά στρατηγικών στόχων στο ουκρανικό έδαφος, από τα ξημερώματα της Πέμπτης (24.02.2022) όταν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που συνέλεξε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies μετά τη ρωσική εισβολή, δείχνουν καταστροφές σε δεξαμενές καυσίμων και άλλες υποδομές στο αεροδρόμιο της πόλης Τσούχουιφ της ανατολικής Ουκρανίας.

Ρωσία όπως Ναζί

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», ζήτησε.

 

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις