Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν καλεί τον Πούτιν να κάνει έντιμη αποχώρηση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προτείνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει μια «έντιμη αποχώρηση από την Ουκρανία και να δημιουργήσει μια αρχιτεκτονική ασφαλείας [στην περιοχή]» ενώ αποκάλυψε ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε τέσσερα σημεία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι για: 

  • Την μη ένταξη της Ουκρανίας στο NATO
  • Μερικό αφοπλισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων
  • Συλλογική ασφάλεια
  • Η αποδοχή της ρωσικής γλώσσας ως επίσημη [γλώσσα] στην Ουκρανία

Ωστόσο οι διαφορές παραμένουν αναφορικά με τις περιοχές του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Πιο αναλυτικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε πως η κρίση Ρωσίας και Ουκρανίας ανέδειξε δύο ζητήματα: «Το πρώτο είναι ότι το ΝΑΤΟ, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βασική δομή της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Το είδαμε πολύ καθαρά. Δεύτερον, ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την εξασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Πολλοί από τους ηγέτες το εξέφρασαν αυτό κατά τις διμερείς συναντήσεις μας.

Η Τουρκία, η οποία έχει κάνει τις πιο ολοκληρωμένες συνεισφορές στο ΝΑΤΟ, ήταν μια χώρα που, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, το έχει αποδείξει αυτό σε όλες τις πτυχές, στη γη, στη θάλασσα, στον αέρα και στις πολιτικές της δραστηριότητες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί με πνεύμα αλληλεγγύης στη συμμαχία, όσο μπορούμε. Η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή τη διαδικασία με την ίδια αποφασιστικότητα και αξιοπιστία.

Μάλιστα, η Τουρκία δίνει το παράδειγμα από αυτή την άποψη. Αυτό το μοιράζονται μαζί μας, είτε πρόκειται για πολιτικούς ηγέτες ή αξιωματούχοι σε διοικητικές θέσεις. Το είδαμε αυτό με περηφάνια. Ως εκ τούτου, φυσικά, θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερα την ικανοποίηση μας».

 

«Η Τουρκία έδωσε το καλύτερο παράδειγμα της ικανότητας της να ενεργεί ως μεσολαβητής» πρόσθεσε ο Τούρκος πρέοδρος, ο οποίος είπε ότι η χώρα του έκανε από την αρχή μεγάλες προσπάθειες για να τερματίσει τον πόλεμο.

«Συνεχίσαμε αυτές τις προσπάθειες προσωπικά σε επίπεδο ηγετών και ο Υπουργός Εξωτερικών μας είχε πολλές συναντήσεις με τους ομολόγους του. Έφερε ακόμη και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας μαζί στην Αττάλεια. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα, έκανε επίσης επίσκεψη στο Lviv. Εκτός από αυτό, ο Υπουργός μας Εθνικής Άμυνας είχε πολλές συναντήσεις με τους ομολόγους του και συνεχίζει. Όλα αυτά είναι τα καλύτερα παραδείγματα της ικανότητας της Τουρκίας να ενεργεί ως εγγυητής και μεσολαβητής», είπε.

«Υπάρχει μια κατάσταση που προσεγγίζει σε μια επίτευξη συμφωνίας σε τέσσερα συγκεκριμένα θέματα», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι υπάρχουν έξι κεφάλαια που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία στην αρχή αρνήθηκε εντελώς να συζητήσει το θέμα αλλά στη συνέχεια ο Ζελένσκι άρχισε να διατυπώνει την άποψη ότι η χώρα θα μπορούσε να υποχωρήσει στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Ένα άλλο θέμα, σύμφωνα με όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, είναι ο αφοπλισμός. Το τέταρτο ζήτημα είναι ότι η Ουκρανία συμφωνεί στο θέμα της συλλογικής ασφάλειας, όμως δεν είναι τόσο ευέλικτη στα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

«Η έξυπνη ηγεσία του Ζελένσκι»

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε ένα καλό βήμα στο θέμα του Ντονμπάς, «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το ονομάσουμε έξυπνη ηγεσία» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να πάω σε δημοψήφισμα για αυτό το θέμα».

Υπενθυμίζοντας ότι όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014, η Τουρκία είχε αντιταχθεί ανοιχτά και κατηγορηματικά σε αυτήν την εισβολή ο Ερντογάν είπε ότι εξέφραζε πάντα την αντίθεση του για αυτή την εισβολή σε κάθε συνάντηση που είχε με τον Πούτιν. «Φυσικά, μαζί με την Κριμαία, το Ντονμπάς, το Ντόνεσκ, το Λουχάνσκ κ.λπ., όλα αυτά έχουν γίνει πολλαπλασιαστής της Κριμαίας. Για 4 από τα 6 θέματα. υπάρχουν θετικές προοπτικές από την Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει θετική προσέγγιση για τα υπόλοιπα δύο.

Ακόμη, ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του NATO, ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει ξανά με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την επίτευξη μιας ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες του onalert.gr

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα