Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας στο newsit.gr 

Το περασμένο Σάββατο ο Αλεξάντερ Ρομανίσιν εγκατέλειψε το Κίεβο και πλέον βρίσκεται σε “ασφαλές μέρος”, όπως λέει στο newsit.gr, χωρίς όμως να θέλει να αποκαλύψει περισσότερα.

“Συνεχίζουμε να μαχόμαστε και θα νικήσουμε”, είναι το μήνυμα που στέλνει από την Ουκρανία, όπου ο πόλεμος συνεχίζεται για 15η ημέρα.

“Παρά το σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, η Ρωσία απέτυχε σε βασικούς της στόχους: Η Ουκρανία δεν παραδόθηκε σε τρεις μέρες, όπως περίμενε το Κρεμλίνο. Το Κίεβο ως πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο διοίκησης παραμένει άθικτο. Επίσης δεν καταλήφθηκαν μεγάλες πόλεις με μόνη εξαίρεση τη Χερσώνα. Η Ουκρανία κατάφερε να δημιουργήσει άμυνα και αντεπίθεση. Στις πόλεις που βρίσκονται προσωρινά υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, ο ουκρανικός πληθυσμός διαμαρτύρεται ενεργά εναντίον τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Χερσώνα, οι διαδηλώσεις είναι τόσο μαζικές που οι Ρώσοι κατακτητές αναγκάστηκαν να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις. Ο πόλεμος που ξεκίνησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, πρέπει να σταματήσει. Δεν συμφέρει ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Λευκορώσους”.

Και συνεχίζει: “Είμαστε ευγνώμονες για τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από τους εταίρους μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η ρωσική στρατιωτική επίθεση όχι μόνο σκοτώνει Ουκρανούς, αλλά απειλεί χιλιάδες ξένους στην Ουκρανία. Λυπούμαστε που ενώ έτυχαν θερμής υποδοχής στη χώρα μας, σήμερα η ρωσική εισβολή έθεσε τη ζωή τους σε υψηλό κίνδυνο. Παρά τη ρωσική προπαγάνδα, δεν υπάρχουν διακρίσεις λόγω φυλής ή εθνικότητας, ακόμη και όταν πρόκειται για τη διέλευση των κρατικών συνόρων από ξένους πολίτες. Καλούμε όλες τις ξένες κυβερνήσεις να απαιτήσουν από τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Όταν η ειρήνη… επιστρέψει

“Όταν η Ουκρανία κερδίσει, θα χρειαστούμε περαιτέρω σημαντική υποστήριξη από τον κόσμο για την ανοικοδόμηση της χώρας μας από την καταστροφή που επέφερε η Ρωσία.

Συγκεκριμένα:

• Ίδρυση του διεθνούς ταμείου με κεφάλαιο τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
• Οικονομική και τεχνική υποστήριξη για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της Ουκρανίας και την αποτροπή οποιασδήποτε περαιτέρω απόπειρας της Ρωσίας να ξεκινήσει πόλεμο στην Ευρώπη.
• Το συντομότερο δυνατό πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (λαμβάνοντας υπόψη την υποβολή της αίτησης για ένταξη στην ΕΕ).
• Έναρξη από την ΕΕ του νέου προγράμματος έκτακτης οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία (επιπλέον του τρέχοντος προγράμματος MFA).
• Επενδύσεις, επιχορηγήσεις και συνεισφορές για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης της Ουκρανίας”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Wall Street Journal: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με το ΝΑΤΟ – Οι ασκήσεις με το όνομα «Δύση»
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται αθόρυβα για την πιθανή σύγκρουση με στρατεύματα του ΝΑΤΟ: Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αύξηση στρατολογήσεων και ενίσχυση του ρωσικού εξοπλισμού
Στρατιώτης στο Κουρσκ / Φωτογραφία: Reuters 2
Το χάος του μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία μέσα από 10 φωτογραφίες - Καμία θεωρία «δεν αποκλείεται» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός
«Τα φώτα έσβησαν και το μετρό σταμάτησε» περιέγραφαν σαστισμένοι πολίτες ενώ πανδαιμόνιο δημιουργήθηκε σε αεροδρόμια, νοσοκομείο και στους δρόμους
Μπλακ Αουτ στη Μαδρίτη 3
Το βασιλικό πρωτόκολλο «κράτησε» την Κέιτ Μίντλετον και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Το 2005, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος πήγε επίσης μόνος του στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ - παρόλο που επρόκειτο να παντρευτεί την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς την επομένη μέρα της τελετής
Κέιτ Μίντλετον: Το βασιλικό πρωτόκολλο την «κράτησε» και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου 3