Site icon NewsIT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει την στρατηγική πόλη Ποκρόφσκ

07.10.2024 | 17:17
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει την στρατηγική πόλη Ποκρόφσκ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (07.10.2024) ότι στρατιωτικές της δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Γκροντίφκα στην ανατολική Ουκρανία και έτσι βρίσκονται «ένα βήμα» πιο κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ.

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία στην περιφέρεια Κουρσκ, η Ρωσία αποφάσισε να προωθήσει τα στρατεύματά της προς την πόλη αυτή, η οποία αποτελεί πολύ σημαντικό επιμελητειακό κόμβο για την υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ.

«Χάρη στην αποφασιστική δράση των μονάδων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, το χωριό απελευθερώθηκε», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο πρόσθεσε ότι η κοινότητα αυτή βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα ανατολικά του Ποκρόφσκ.

Ρωσική επίθεση σε πλοίο με πολιτικό φορτίο

Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικό πυραυλικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές σε πολιτικό πλοίο με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις που μετέφερε φορτίο με καλαμπόκι στην ουκρανικό λιμάνι Πιφντένι στις 6 Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας στο Facebook πως κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί.

«Ευτυχώς κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος, πολίτες της Αιγύπτου και της Συρίας, δεν έχει τραυματιστεί. Συνολικά, το πλοίο ήταν φορτωμένο με περίπου 6.000 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού. Είναι εντελώς πολιτικό φορτίο», είπε. Το υπουργείο ανέφερε πως είναι το 20ό πολιτικό πλοίο που υφίσταται ζημιές από ρωσικές επιθέσεις.

«Δεν είναι τίποτα περισσότερα από προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει την επιτυχή λειτουργία του ουκρανικού θαλάσσιου διαδρόμου τροφίμων και να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ολέξιι Κουλέμπα σύμφωνα με το υπουργείο. Η Μόσχα αρνείται ότι επιτίθεται σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το πλοίο ξηρού φορτίου Aya με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένα άλλο φορτηγό πλοίο με σημαία Αντίγκουας υπέστη ζημιές από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει πλήξει κατ΄επανάληψη το λιμάνι αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version