Σάββατο, 26 Οκτ.
17oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος για διάλογο για Κριμαία και Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος για διάλογο για Κριμαία και Ντονμπάς

Συνέντευξη στο ABC παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (07.03.2022) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εκεί δήλωσε πρόθυμος για συμβιβασμό σε ό,τι αφορά στην Κριμαία και το Ντονμπάς. Αλλά μετά τη νύχτα κόλαση με τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, φάνηκε να… αλλάζει γνώμη.

Η συνέντευξη του προέδρου της Ουκρανίας στο ABC έγινε λίγο αφού είχαν γίνει γνωστοί οι όροι της Ρωσίας (σ.σ. αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, αναγνώριση Κριμαίας, Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ ως ρωσικά μεταξύ αυτών) για να τελειώσει ο πόλεμος. Και όπως είπε ο Ζελένσκι, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός αλλά όχι τελεσίγραφα.

«Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή σε αυτές τις περιοχές (σ.σ. Κριαία και Ντονμπάς)» είπε ο Ζελένσκι απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ABC για τους όρους της Μόσχας για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές. Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και επανέλαβε ότι είναι έτοιμος για διάλογο αλλά όχι για συνθηκολόγηση. «Δεν είμαστε έτοιμοι για τελεσίγραφα», σημείωσε, τονίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο πρόεδρος Πούτιν να ξεκινήσει το διάλογο αντί να ζει στην “επικοινωνιακή του φούσκα” χωρίς οξυγόνο».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι έχει αποδεχτεί πως «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την Ουκρανία» και «φοβάται να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που ικετεύει και ούτε εγώ θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις