Site icon NewsIT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, λέει το Κίεβο

21.09.2022 | 11:38
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, λέει το Κίεβο

FILE PHOTO: A Russian all-terrain armoured vehicle is parked outside the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant during the visit of the International Atomic Energy Agency (IAEA) expert mission in the course of Ukraine-Russia conflict outside Enerhodar in the Zaporizhzhia region, Ukraine, September 1, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

Στόχος βομβαρδισμών των ρωσικών δυνάμεων έγινε ξανά το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, σύμφωνα με την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρει η Energoatom σε ανάρτησή της στο Telegram. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη και βρίσκεται στη νότια Ουκρανία.

Από τον βομβαρδισμό προκλήθηκαν ζημιές σε γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή πολλών μετασχηματιστών του αντιδραστήρα 6 του πυρηνικού σταθμού και την λειτουργία για σύντομο χρονικό διάστημα γεννητριών έκτακτης ανάγκης, διευκρίνισε η Energoatom.

«Ούτε η παρουσία επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δεν τους σταματά», πρόσθεσε η ουκρανική εταιρεία και κάλεσε τον ΔΟΑΕ να προβεί σε «πιο σθεναρές πράξεις κατά της Μόσχας».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής τους στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχει βρεθεί στο στόχαστρο βομβαρδισμών πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.

Το Κίεβο και η Μόσχα αποδίδουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς αυτούς και αλληλοκατηγορούνται για πυρηνικό εκβιασμό.

Άλλες δύο πυρηνικές μονάδες βρέθηκαν να σύρονται στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία και αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να μείνουν εκτός πολέμου οι υποδομές αυτού του είδους για να μην προκληθεί μια πυρηνική καταστροφή.

Τη Δευτέρα, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βομβάρδισε τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού του σταθμού στο Πιβντενοουκραΐνσκ, στη νότια Ουκρανία.

Επίσης στην αρχή της εισβολής, οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, στη βόρεια Ουκρανία, όπου το 1986 είχε σημειωθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία. Ο σταθμός αυτός, ο οποίος έχει κλείσει από το 2000, βρίσκεται σε περιοχή εξαιρετικά μολυσμένη από ραδιενεργά απόβλητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version