Το προσχέδιο απηχεί τις θέσεις της Ρωσίας και τίποτα περισσότερο, δηλώνει ο Μικαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ουκρανικής πλευράς, για τη συμφωνία 15 σημείων μεταξύ των δύο χωρών που δημοσίευσαν νωρίτερα σήμερα (16.3.2022) οι Financial Times.
«Εν ολίγοις. Οι Financial Times δημοσίευσαν ένα προσχέδιο που αντιπροσωπεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας. Τίποτα περισσότερο. Η Ουκρανία έχει τις δικές της θέσεις» τόνισε ο Μικαΐλο Ποντόλιακ με ανάρτησή του στο Twitter.
Όμως, τόνισε ότι οι δύο μεριές βρίσκονται σε στάδιο που συζητούν «την κατάπαυση πυρός, την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και τις εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες».
https://twitter.com/Podolyak_M/status/1504136862277017607
Μπορεί η αποκάλυψη των Financial Times να δημιούργησε μια αισιοδοξία περί συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και λήξης του πολέμου, όμως αρκετοί ήταν οι αξιωματούχοι που εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αν είναι πραγματική η αφοσίωσή του για ειρήνη.
Το ίδιο εκφράζει και η Γερμανία, με τις δύο χώρες να αναφέρουν πως η συμφωνία 15 σημείων που δημοσιεύτηκε, ίσως είναι ένα τέχνασμα της Ρωσίας να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να εξαπολύσει νέα επίθεση.
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι «η Μόσχα θεωρεί πρόωρο να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια των συμφωνιών ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία» κάνοντας λόγο για «οποιαδήποτε πακέτα συμφωνιών».
Τι ανέφερε η συμφωνία 15 σημείων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Ουκρανία και Ρωσία σημείωσαν ήδη σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων το οποίο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία.
Αυτά όμως μόνο αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του. Τις πληροφορίες μεταδίδουν οι Financial Times που επικαλούνται τρία άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 21η μέρα σήμερα.
Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει το να παραιτηθεί το Κίεβο από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να υποσχεθεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.
Παρόλο που Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν αμφότερες την Τετάρτη ότι είχαν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους όρους συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι προσηλωμένος σε μια ειρηνευτική συμφωνία και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.
Ο Μικαΐλο Ποντολιάκ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου – δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα των Financial Times.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.