Site icon NewsIT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότεροι από 65.000 Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι αγνοούνται ή έχουν αιχμαλωτιστεί

03.10.2024 | 20:57
Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότεροι από 65.000 Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι αγνοούνται ή έχουν αιχμαλωτιστεί

Vladyslav, 14, stands next to his apartment destroyed by a Russian air strike, amid Russia's attack on Ukraine, in Zaporizhzhia, Ukraine September 29, 2024. REUTERS/Stringer

Αποτροπιασμό προκαλούν τα στοιχεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ-PACE) για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς τουλάχιστον 65.956 Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολίτες είναι αγνοούμενοι ή έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Ρωσία.

Πέρα από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, σε τραγική κατάσταση βρίσκεται και η Ρωσία. 104 από τους 205 Ρώσους αιχμαλώτους δήλωσαν πως έχουν βασανιστεί από τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Για αποτρόπαια βασανιστήρια κατηγορήθηκε και η Ρωσία. Τον προηγούμενο μήνα Ουκρανοί αιχμάλωτοι κατήγγειλαν πως υπέστησαν βασανιστήρια ακόμη και από τους ίδιους τους γιατρούς μέσα στις φυλακές.

Η ΚΣΣΕ στο ψήφισμά της αποκάλυψε πως ο αριθμός των Ουκρανών αιχμαλώτων και αγνοούμενων είναι ακόμη μεγαλύτερος από τους 65.000 που αναφέρθηκαν αφού η Ρωσία δεν παρέχει πληροφορίες για την τύχη τους.

Η ΚΣΣΕ κάλεσε τη Ρωσία να παραχωρήσει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και στις σχετικές δομές του ΟΗΕ, πρόσβαση σε μέρη όπου κρατούνται Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου και άμαχοι, με σκοπό να τους δοθεί ιατρική βοήθεια.

Τον Ιούνιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίσθηκε ότι στην Ουκρανία βρίσκονται 1.348 Ρώσοι αιχμάλωτοι, ενώ στην Ρωσία 6.465 Ουκρανοί αιχμάλωτοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version