Δεν θέλει να συνδέεται το όνομά του και το brand του με φονιάδες και φασισμό. Γι’ αυτό και ο Ρώσος μεγιστάνας Όλεγκ Τίνκοφ, αποφάσισε να αποποιηθεί στη ρωσική υπηκοότητά του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Το έχει ξανακάνει, αλλά με την αμερικανική υπηκοότητα.
Ο Όλεγκ Τίνκοφ είναι ο ιδρυτής της Tinkoff Bank, πολέμιος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και αντίθετος με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο 54χρονος μεγιστάνας ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Instagram ότι απαρνιέται τη ρωσική υπηκοότητα γιατί δεν θέλει να συνδέεται με το «φασισμό» ή με ανθρώπους που συνεργάζονται με «φονιάδες».
«Αποφάσισα να απαρνηθώ τη ρωσική υπηκοότητά μου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ανεξάρτητη Ουκρανία. Είμαι εναντίον αυτού του πολέμου και του φόνου ειρηνικών ανθρώπων», έγραψε στο Instagram ο Τίνκοφ.
Η νεοφυής εταιρεία ψηφιακών πιστωτικών καρτών TCS Group Holding του 54χρονου Ρώσου μεγιστάνα έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς θεσμούς της Ρωσίας. Τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από μια σειρά αντιπολεμικών σχολίων του, αναγκάστηκε να πουλήσει το 35% της TCS, της μητρικής εταιρείας της Tinkoff Bank, στον Ρώσο μεγιστάνα των μεταλλείων Βλαντίμιρ Ποτάνιν.
Κατήγγειλε δε ότι η ανάρτησή του στο Instagram, χθες (31.102.2022), με τη φωτογραφία του πιστοποιητικού από τις 26 Οκτωβρίου, με το οποίο… δεν ήταν πια Ρώσος υπήκοος, είχε «μυστηριωδώς εξαφανιστεί».
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα κάνει αγωγή στην Tinkoff Bank για να σταματήσει να χρησιμοποιεί το επώνυμό του. «Το όνομά μου δεν θα πρέπει να συνδέεται με το φασισμό», δήλωσε ο Τίνκοφ. «Απεχθάνομαι το να συνδέεται η μάρκα/όνομά μου με την τράπεζα που συνεργάζεται με φονιάδες και με αίμα».
Η τράπεζα, από την πλευρά της, ισχυρίστηκε πως νομικά έχει πλήρως το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Tinkoff, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο μεγιστάνας, ο οποίος έχει παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον και στην ακμή των επιχειρήσεών του «άξιζε» σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε δημιουργήσει μάρκες ηλεκτρονικών, κατεψυγμένων τροφίμων και μπύρας, πριν ιδρύσει την Tinkoff Bank στα μέσα του 2000.
Δεν είναι η πρώτη φορά που… αποποιείται υπηκοότητα. Το είχε κάνει και με την αμερικανική, την περίοδο που η Tinkoff Bank μπήκε στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το έκανε για να αποφύγει να καταβάλει φόρους. Πέρυσι ο Τίνκοφ κατέληξε σε ένα διακανονισμό ύψους 500 εκατ. δολαρίων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πριν πωλήσει το μερίδιό του, η Βρετανία είχε επιβάλει κυρώσεις στον Τίνκοφ λέγοντας πως «έχει οφέλη από τη ρωσική κυβέρνηση» μέσω του μεριδίου του σε μια συστημικά σημαντική εταιρεία.
Ο Τίνκοφ πιστεύεται πως ζει στο Λονδίνο, όπου εδώ και χρόνια υποβάλλεται σε θεραπεία για λευχαιμία. Λέει πως δεν έχει πλέον επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ