Ο Σαρλ Μισέλ έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό, τη μεγάλη πόλη της νότιας Ουκρανίας, όμως αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο λόγω πυραυλικών πληγμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έγραψε στο Twitter ότι μετέβη στην Οδησσό της Ουκρανίας για να γιορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης. «Δεν είστε μόνοι. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε και κατήγγειλε τη «ρωσική επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Μισέλ και του Ουκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιγκάλ, «οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να διακόψουν τη συνάντηση τους για να βρουν καταφύγιο καθώς πύραυλοι έπληξαν ξανά την περιοχή της Οδησσού».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Μισέλ, τον ευχαρίστησε για το «θάρρος» του και την επίσκεψή του στην Οδησσό, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.
I came to celebrate #EuropeDay in #Odesa, the city where Pushkin said that "you can feel Europe."
— António Costa (@eucopresident) May 9, 2022
And where today the Ukrainian people shield their monuments from bullets and rockets and their freedom from Russian aggression.
You are not alone.
The EU stands with you. pic.twitter.com/kneuEOvepb
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολιτική σας υποστήριξη, για την παρουσία σας. Για το γεγονός ότι βλέπετε την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον ισότιμη με άλλα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.
Το Κρεμλίνο «δεν θα καταφέρει ποτέ» να «καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας σας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε Ουκρανούς κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στην ουκρανική πόλη της Οδησσού.
«Το Κρεμλίνο θέλει να καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα το πετύχει ποτέ», τόνισε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ώρες μετά τη διοργάνωση των εορτασμών στη Μόσχα και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
My statement on the occasion of #EuropeDay, in #Odesa #Ukraine.@ZelenskyyUa @Denys_Shmyhal#StandWithUkraine pic.twitter.com/4GnoWGLKqN
— António Costa (@eucopresident) May 9, 2022
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Μισέλ σημείωσε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης στην Οδησσό «τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», ιδίως σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, «πολλοί τόνοι» των οποίων είναι «αποκλεισμένοι στο λιμάνι εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας».
Αυτός ο αποκλεισμός «όχι μόνο βλάπτει την ουκρανική οικονομία, αλλά εμποδίζει επίσης την πρόσβαση του κόσμου σε ζωτικής σημασίας τρόφιμα και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε αυτή η πηγή.
Attacco missilistico su #Odessa durante la visita di #Michel https://t.co/4kDtrWnJY3 #Ucraina #Ue pic.twitter.com/lZBBAW3aD5
— askanews (@askanews_ita) May 9, 2022
Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι το Κίεβο παρέχει σιτηρά σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και ότι το μπλοκάρισμα εξαγωγών αυτών των αγροτικών προϊόντων οδηγεί ήδη σε αύξηση των τιμών των τροφίμων στον κόσμο.
In the port of #Odesa with @Denys_Shmyhal, I saw silos full of grain, wheat and corn ready for export.
— António Costa (@eucopresident) May 9, 2022
This badly needed food is stranded because of the Russian war and blockade of Black sea ports. Causing dramatic consequences for vulnerable countries. We need a global response. pic.twitter.com/k8dz03d2Cj
Μετά από τις συνομιλίες με τον Μισέλ ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Επίσης σήμερα ο Ζελένσκι μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συζήτησε τα βήματα της Ουκρανίας για να γίνει υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ