Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σερβία και Γερμανία δεν θα αναγνωρίσουν τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας

Η Ευρώπη καταδικάζει τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, με τη Σερβία και τη Γερμανία να διασφαλίζουν την Ουκρανία ότι δεν θα τα αναγνωρίσουν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι «το Βελιγράδι… δεν πρόκειται αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα διότι συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», παρά τις καλές σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία.

Η Σερβία, που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, εξαρτάται πλήρως από την Ρωσία για την τροφοδοσία της σε φυσικό αέριο και έχει αρνηθεί να εφαρμόσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει το Βελιγράδι στην άρνηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ η Μόσχα έχει προμηθεύσει με όπλα στο Βελιγράδι κατά το παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει επίσης αρνηθεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου από την Σερβία.

Αλλά, η Σερβία έχει επίσης επανειλημμένως αρνηθεί να υποστηρίξει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στον ΟΗΕ και δηλώνει ότι σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Προστατεύουμε την δική μας εδαφική ακεραιότητα και είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα άλλων διεθνών αναγνωρισμένων χωρών», εξήγησε ο Βούτσιτς. 

Σολτς σε Ζελένσκι: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που οργάνωσε η Μόσχα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, διαμήνυσε σήμερα ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά, από ανθρωπιστική σκοπιά, καθώς και στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της και με παραδόσεις όπλων», τόνισε ο Σολτς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία και τις πιθανότητες μιας επιπρόσθετης στήριξης στο Κίεβο, καθώς επίσης και την ανοικοδόμηση της χώρας. Δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν «σε στενή επαφή».

πΗΓΉ: απε – μπε

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα